Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

Mail ons
Bel ons

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 18.30 uur. Gelieve niet communiceren via whatsapp of sms.

Home

Workshop Yin Yoga en de elementen - hoe kun jij jezelf in balans brengen?

elementen.jpg
Zondag 25 maart van 10.00 - 12.30 uur

Leer jezelf kennen door middel van de elementen hout, vuur, aarde, metaal en water. Een interessante workshop met theorie en praktijk die verhelderend kan werken.

 

In de traditionele Chinese filosofie onderscheidt men vijf elementen. De Chinese term voor de vijf elementen is Wu Xing. De Chinezen gebruiken deze als classificatie voor alle natuurlijke fenomenen. De vijf elementen worden toegepast in de Feng shui, astrologie, traditionele Chinese geneeskunde, muziek, vechtsporten en militaire beslissingen. Ook worden de elementen geassocieerd met emoties, smaken, kleuren, de organen, de windrichtingen. Elk seizoen staat onder invloed van een element waarbij de Chinezen de nazomer als het vijfde (Aarde)seizoen beschouwen.
De elementen staan in verbinding met een bepaalde persoonlijkheid. in deze workshop kun je bij jezelf onderzoeken welk element jij bent of welk element je wat meer mag gebruiken / aandacht aan mag besteden in het dagelijkse leven.

Deze vijf elementen kunnen we weer in balans brengen door te werken met de orgaan meridianen die aan elk element zijn gekoppeld.

Hout --> de pionier
De persoonlijkheid van hout is iemand die gedreven is voor avontuur, past zich aan en is zelfstandig. Probeert voorbij de eigen grenzen te gaan, is nieuwsgierig en vernieuwend. Actie drijft die pionier vooruit.
Hout staat in verbinding met de lever en galblaas meridiaan.
Als het hout element in evenwicht is, zal de persoon zelfverzekerd zijn, assertief, moedig, ambitieus, toegewijd en besluitvaardig. Is hout uit balans dan kan iemand arrogant zijn, agressief dwangmatig, impulsief en chagrijnig. Iemand kan dan problemen ervaren met de zelfbeheersing, samenwerken, obstakels en woede.
Bij hout persoonlijkheden kan het belangrijk zijn te letten op hun intensiteit en deze te verminderen en flexibel te blijven.

Vuur --> de tovenaar
De persoonlijkheid van vuur is in staat situaties samen te laten smelten. Vuur kan scheidingen weer tot een geheel brengen. Vuur is een geboren verkoper en heeft expressieve vaardigheden. Daarnaast heeft vuur een gemeenschappelijke visie en gevoel.
Vuur staat in verbinding met de hart en dunne darm meridiaan.
Als vuur in evenwicht is zal de persoon levendig zijn, charismatisch, optimistisch, enthousiast en vol vertrouwen. Is vuur uit balans dan is de persoon prikkelbaar, overgevoelig, sentimenteel, schrikachtig, verward en paniekerig. Iemand kan dan problemen ervaren met grenzen, slaap en het onbekende.
Bij vuur kan het belangrijk zijn te letten op hun reserves te bewaren voor zichzelf en voor anderen, zichzelf te kunnen terugtrekken.

Aarde --> de vredestichter
De persoonlijkheid van aarde stimuleert de verbondenheid met anderen en met onze wereld. Zet conflicten om in harmonie. Stelt mensen op hun gemak en biedt een vertrouwde omgeving. Deze persoonlijkheid zorgt en helpt graag mensen die het moeilijk hebben. Handelt in het belang van vrede.
Aarde staat in verbinding met de milt en maag meridiaan.
Als aarde in evenwicht is zal de persoon ondersteunend zijn, ontspannen, gezellig, sympathiek, zorgzaam en attent. Is Aarde uit balans dan is de persoon overbeschermend, opdringerig, bezorgd, gehecht en onzeker. Iemand kan dan problemen ervaren met verandering, zelfopoffering, concentratie en de identiteit.
Bij aarde kan het belangrijk zijn hun relaties in evenwicht te houden met alleenzijn en zelfexpressie, door niet alleen gemeenschap op te bouwen, maar ook onafhankelijkheid.

Metaal --> de alchemist
De persoonlijkheid van metaal is op zoek naar perfectie. Streeft naar orde in de chaos, levert structuur.
Metaal staat in verbinding met de long en dikke darm meridiaan.
Als metaal in evenwicht is zal de persoonlijkheid opmerkzaam zijn, tolerant, precies, gereserveerd, gedisciplineerd en rustig. Is metaal uit balans dan is de persoon te perfectionistisch, onverschillig, kil, slordig, gevoelloos en ontwijkend. Iemand kan dan problemen ervaren met beheersing, teleurstelling, intimiteit en autoriteit.
Bij metaal kan het belangrijk zijn om hun zelfbeheersing en nauwgezetheid te compenseren met passie en sociale betrokkenheid.

Water --> de filosoof
De persoonlijkheid van water ontdekt nieuwe kennis, is onderzoekend, kan zich voorstellen wat zou kunnen zijn en bekijkt kritisch wat is.
Water staat in verbinding met de nier en blaas meridiaan.
Als water in evenwicht is zal de persoonlijkheid bescheiden zij, objectief, nieuwsgierig, verstandig, vindingrijk en ijverig. Is water uit balans dan is de persoon gesloten, kritisch, wantrouwend, veeleisend, pessimistisch en verstrooid. Iemand kan dan problemen ervaren met isolatie, communicatie, zelfvertrouwen en vrijgevigheid.
Bij water kan het belangrijk zijn om taaiheid en gereserveerdheid te compenseren met gevoeligheid en openheid.Deze elementen staan in verbinding met organen en chakra's waarmee we gaan werken. Ook kun je bewustwording creëren en inzicht krijgen welk element het beste bij jou past of waar je jezelf mee in balans kunt krijgen.

De vijf elementen verhouden zich tot elkaar in een cyclus van creatie en vernietiging. In de tijd ontstaat er verandering door de wisselwerking tussen de vijf elementen en het evenwicht tussen yin en yang.

Wanneer: Zondag 25 maart van 10.00 - 12.30 uur.
Door wie: Nicole van Rijthoven
Voor wie: voor iedereen ook zonder (yin) yoga ervaring
Kosten: voor Joy of Yoga cursisten € 25,-
Niet-leden ook welkom: € 27,50.* Verplichte velden
We sturen een kopie naar je e-mailadres.

Contact

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

06 - 29 59 37 11
Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur
Gelieve niet communiceren via whatsapp of sms.

Email:  

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur
Bel ons

Gelieve niet communiceren via whatsapp of sms.
Mail ons

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

© 2008 - 2018   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design