Marion Philippo


  • Eigenaresse
  • Geeft les in:
  • Kenmerkende lesstijl:
    Ruimte geven

Bio: Marion Philippo beoefent sinds 2008 Ashtanga Yoga, is sinds 2009 Ashtanga Yoga docent en heeft 3 Ashtanga teachertrainingen afgerond en veel verdiepingsworkshops en lessen bij gecertificeerde en geauthoriseerde leraren gevolgd.
Vanaf 2016 volgt zij een Zen-leraar opleiding. Ze wordt in een intensief mentorship gecoached op het gebied van Zen en Zen filosofie en zenpsychologie. Tijdens deze periode heeft ze 2 keer een zen-stiltemeditatie week (sesshin) volbracht waarin er 16 uur per dag wordt gemediteerd in stilte. Deze Zen coaching, ervaring en kennis gebruikt ze in haar lessen om jou te begeleiden. En ook hoopt zij binnenkort Zen meditatie lessen te mogen geven om zodoende de schoonheid van Zen te mogen uitdragen.

Wanneer ben je met yoga in aanraking gekomen?
In 2008 nodigde een goede vriendin mij uit om proefkonijn te zijn voor haar poweryoga opleiding examen. 
Bij de eerste les dacht ik al gelijk: wauw, dit voelt gaaf!
Toen ze verhuisde naar Schotland ben ik in Eindhoven poweryoga lessen gaan volgen.

Hoe ziet jouw yoga practice er uit op dit moment?
Ik doe ongeveer 4 a 5 dagen in de week mijn ashtanga practice primary serie. Dat varieert van 15 - 90 minuten.
Ik heb daar pas mijn stabiele modus in gevonden sinds een paar jaar. 
Het consistent op je mat staan, no matter what, en dat jarenlang doen, is / was een leerzaam proces en een pittige oefening voor me.
Daarnaast doe ik elke dag 20 minuten aan zenmeditatie (zazen) en soms ook 2 keer per dag. Ik heb het nu eenmaal hard nodig.

Wat heb je het meest geleerd over jezelf door middel van het beoefenen van yoga en meditatie?
Dat ik mijn gedachtes niet hoef te geloven. Alle gedachtes, hoe ik de wereld zie en beleef komen voort uit mijn eigen perceptie en hoeven dus niet per definitie waar zijn. De wereld is een spiegel.  Door het van een afstand bekijken van die gedachtes en me er niet mee te identificeren, haalt het me niet meer zo uit balans en kan ik zuiverder reageren. Altijd denken: wat zegt dit over mij? 

En ik besef dat ik vaak mijn kop in het zand steek wat gevoel betreft. Het aanvaarden, het volledig aangaan van wat er op dit moment is bij mezelf, blijft een dingetje. Ik mocht me vooral niet ongelukkig voelen bijvoorbeeld. Pas als je echt jezelf toestaat om met eerlijkheid naar jezelf te kijken met wat er is, echt ingetuned zijn op jezelf, dan gaat alles beter stromen. Maar wat leer je dan veel over jezelf en je onderliggende gedachten en gedragspatronen! Ik was nogal goed in het mezelf programmeren wat ik moest voelen of vooral niet voelen. In het sturen. Ik deed alles vanuit wilskracht.

Ik hoop ook steeds iets makkelijker de controle te kunnen loslaten. Mijn motto is dan ook: Relax, nothing is under control. 
Ach, ik kan uren doorgaan over de dingen die ik kan leren met yoga en meditatie. Het is een oneindig proces met vele golfbewegingen. Maar ik blijf leren en ik heb de wijsheid (nog lang niet) niet in pacht.

Wat is op dit moment de grootste oefening / moeilijkheid / uitdaging voor jou?
Eerlijk zijn naar mezelf.
Niet oordelen: Het blijven oefenen in het niet steeds labelen van alles wat ik ervaar bij mensen en situaties. "Vind ik leuk / vind ik niet leuk". Dat lukt echt niet altijd. Maar ik blijf oefenen in het herkennen van afkeer en verlangen (de jacht naar geluksmomenten en het wegduwen van niet leuke dingen). Dat noemt men in de yogafilosofie Dvesha en Raga. 

Daar valt ook mijn dagelijkse practice onder. Als ik weer eens "geen zin heb" weet ik dat dat komt omdat mijn "stemmetjes" (ego) hebben bedacht dat mijn practice altijd fijn en makkelijk moet zijn. En dat het dus geen pijn mag doen of moeilijk mag zijn. Ik oefen nog steeds in het oordeelloos ervaren.

En om aandacht te hebben gedurende de dag bij alles wat ik doe.
Ik raffel vaak snel iets af en met 3 dingen tegelijk bezig. En wil altijd maar snel "klaar" zijn. Als je alles met aandacht doet, dan is er geen onderscheid tussen niet leuke dingen en leuke dingen.

Veel dus om aan te "werken". Maar mijn zenlerares zegt altijd: "Je hoeft het nooit te kunnen, de waarde zit in het oefenen ervan."

Wat is jouw drijfveer om yogales te geven?
Er zijn vele potenties in je, die je leven rijker kunnen maken. 
Die potentie kunnen we allemaal aanboren door het beoefenen van yoga. Natuurlijk is fit en gezond zijn van belang. Maar door je bewustzijn te vergroten kun je meer vrijheid ervaren, in de manier waarop je in het leven staat. Als je dichterbij je jezelf staat en je in betere verbinding met jezelf staat dan is dat volgens mij het belangrijkste wat er is. 

Waarom doe je ashtanga yoga en bijvoorbeeld niet hatha yoga? Welke aspecten in deze yoga raken jou dat je er zo gepassioneerd over bent.
Om heel eerlijk te zijn: ik heb daarin eigenlijk helemaal geen bewuste keuze in gemaakt! Het is toevallig op mijn pad gekomen ( zie bovenste vraag) en ik deed dat dan maar. Ik heb op dat pad wel eens gedacht: waarom heb ik eigenlijk geen hatha yoga docenten opleiding gekozen? En toch ben ik gebleven bij ashtanga yoga. En ik denk dat nog steeds wel eens. Ik vind hatha yoga een erg mooie pure yogavorm. Maar het is nou eenmaal anders gelopen. Haha. Gek antwoord he? Ik denk wel dat je beter de diepte in kunt gaan in één discipline dan heen en weer hoppen en shoppen omdat je tegen iets aanloopt wat je niet leuk of moeilijk vindt

Uiteindelijk blijft elke yogastijl een vorm van zelfreflectie. Als je maar de diepte in gaat. Just keep on going. Just do it.

Maar de passie voor ashtanga yoga zit hem vooral in de zelfstandigheid. Het boort je zelfredzaamheid aan. Er wordt een beroep gedaan op je eigen aandeel en eigen inzicht in het proces en ik merk dat dat mensen sterker maakt. 

Wordt blij van:
Lange wandelingen, koude rosé op een zomeravond, lekker eten, roadtrips door Amerika, potje tafeltennis, stevige rock!

Haalt inspiratie uit:
Zen

Contact

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

06 - 29 59 37 11
Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur

Email:  

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur
Bel ons

Gelieve niet communiceren via whatsapp of sms.
Mail ons

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

© 2008 - 2019   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design
Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.