Joy. Maandintentie april 2018

Vreugde en discomfort zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Vorige maand hebben we aandacht besteed aan zelfzorg. 

We werden ons bewust dat we mochten oefenen om lange termijn beslissingen te maken zodat we betere keuzes konden maken tov onze gezondheid.
Het is van betekenis om deze vaardigheid te ontwikkelen zodat je beter voor jezelf kan zorgen. Soms moeten we dingen doen waar we even geen zin in hebben ( in actie komen, yoga doen, koude douche nemen, hardlopen, gezond koken) om later de dingen te doen die we wel leuk vinden ( met meer energie en bezieling en in gezondheid functioneren).

In het verlengde daarvan wil ik het deze maand hebben over “JOY” oftewel vreugde.
En eigenlijk ook de andere kant van deze medaille: discomfort.
Vreugde en discomfort zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Onderzoek.

Als we discomfort of weerstand ervaren moeten we daarvoor zelf op onderzoek uitgaan. Je moet daarvoor bereid zijn om zelf te onderzoeken wat het is: fysieke pijn? Of weerstand omdat je uit je comfortzone moet komen? Dat vraagt eigen verantwoordelijkheid. Fysieke pijn nodigt uit tot het respecteren van grenzen.
Maar van discomfort hoeven we niet van te vluchten. Soms is het juist goed om de grenzen op te zoeken. Wat we voelen is misschien niet altijd fijn en comfortabel.

Maar als we vaak oefenen in het verdragen van de realiteit dan komt dat ons ten goede in het dagelijks leven.

Als we alleen maar yoga zouden doen om comfort te ervaren, dan zou 90% van de mensen die nu yoga doen moeten stoppen want we ervaren allemaal (wel eens) weerstand.

Geen instant plezier

Als we discomfort of weerstand voelen zorgt onze denkende mind ervoor dat we op dat moment geen direct plezier ervaren. Dat uit zich weer in verbeten gezichtsuitdrukkingen. En teleurstellende gedachten. Want stiekem verwachtten we dat yoga altijd leuk en happy moet zijn. Dat het per direct instant plezier en een goed gevoel moet opleveren. Maar als je dat misschien denkt, dan haal ik je even uit deze illusie.

Want yoga gaat niet om het ontvluchten van de hectiek van alle dag.

Het gaat juist om de weerstand durven op te zoeken om je te kunnen ontwikkelen.

Een stap uit je comfortzone. Om het oefenen met het in de ogen kijken van wat er is.
Daardoor neem je de weerstand en spanning weg die ontstaat als we continu hopen en vinden dat de dingen eigenlijk anders zouden moeten zijn.

Concepten

Yoga is een oefening in oordeelloze aandacht.
Zodat je concepten die je hebt kan leren te doorzien. Concepten die we zelf gemaakt hebben omdat we vol zitten met verwachtingen, meningen, angsten, gedachtes en verhalen. De oefeningen nodigen je uit om dat in te zien. Voorbij de concepten, voorbij de woorden, voorbij de verhalen. We oefenen in het accepteren van wat er is en we ademen door. In deze stilte kunnen we beter luisteren. Luisteren ook weer zonder woorden. Zodat we in alle wijsheid een aanpassing kunnen doen als we het echt nodig hebben

maar kunnen doorademen als we ons “slechts” oncomfortabel voelen.
Joy of Yoga

Met de naam “Joy of Yoga” bedoel ik niet het plezier wat je ervaart van het ontbreken van pijn, weerstand of discomfort. 
Geen euforische “fun” plezier. Maar juist de diepe vreugde die je kan ervaren vanwege het kunnen accepteren van wat is.
Deze kun je steeds een beetje meer ervaren als je niet steeds probeert discomfort te vermijden en alleen direct plezier en genot na te jagen. 
(Dat betekent overigens niet dat je geen leuke dingen meer moet doen, doe vooral waar je blij van wordt, maar maak transparant of het een verdoving is die je opzoekt).

Vrijheid

Duurzame lange termijn vreugde ervaar je als je bereid bent om (te oefenen) voor de lange termijn te denken. Als je bereid bent om de stap te zetten naar zelfonderzoek.
Zo heb je meer vrijheid in de keuzes die je maakt. En de stappen die je zet. En wordt je niet geleid door impulsen die jou van je pad afhalen.
De impulsen die worden veroorzaakt in ons oude gedeelte van ons brein die discomfort wil vermijden (vluchten en vechten) en genot (korte termijn) wil najagen.

Zie en adem

Door te beseffen dat yoga geen setje oefeningen is die bij iedereen en altijd hetzelfde gedaan wordt, ervaar je ook meer plezier in de yoga practice. Laat het zijn! En adem. 

Toelaten is de eerste stap naar werkelijke ontspanning en plezier
Wat is Echte vreugde

Dat is niet makkelijk. Weet ik. Yoga kan ook veel blootleggen. Dat we veel spanning hebben, erg vol in ons hoofd zitten, dat we vast zitten in (denk en gedrags) patronen, dat er emoties zijn. Dat is best confronterend.Daarom is yoga een oefening voor vreugde voor de lange termijn. 

Als we altijd het discomfort ontvluchten komen we nooit tot de echte vreugde.

Tekst: Marion Philippo

Contact

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

06 - 29 59 37 11
Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur

Email:  

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur
Bel ons

Gelieve niet communiceren via whatsapp of sms.
Mail ons

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

© 2008 - 2019   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design
Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.