Omarmen: - Maand intentie juni 2018

Met dit warme weer ga ik je een verhaal vertellen waar je het heeel lekker koud van krijgt ☺
Deze keer een “uit het leven gegrepen” verhaal en misschien inspireert het je.1,5 jaar geleden zat ik in een Zen-sesshin. Dat is een week lang in stilte mediteren, ongeveer 14 uur per dag. Geen prikkels, geen tv, niet lezen, geen smartphone en niet praten.
Het was mijn eerste keer.

We zaten in een groep van 60 mensen en het was herfst. Ik zat binnen maar met een gigantisch panoramisch raam wat uitkeek over een prachtig herfstbos. Het was waterkoud buiten. Echt heel koud.

Degene die het sesshin leidde vond het nodig om binnen de thermostaat steeds lager te draaien. Hoe koud het was weet ik niet, maar ik begon steeds meer te bibberen. Om de 25 minuten hadden we loopmeditatie en dan ging de deur naar buiten ook nog eens open.
Afijn, de temperatuur daalde en daalde en toen begonnen de gedachten op te komen: “belachelijk dit, hadden ze niet even kunnen zeggen van te voren dat het een soort Wim Hof methode was? Hoort dit zo? Ik kom hier toch om te mediteren? Zo kan ik niet mediteren hoor. Dit is toch ongezond?”

Ik begon met mijn strategieën: Ik had ondertussen alle truien tegelijk aan die ik mee had genomen en tijdens de loopmediatie smokkelde ik door af en toe extra naar het toilet te gaan, want daar was het warmer. Het laatste uur ’s avonds laat om 11 uur deed ik gewoon niet mee en ging ik eerder naar bed. “Weglopen” was de strategie. Hielp niet. De mentale en fysieke spanning bleef vanwege de weerstand TEGEN de kou.

Volgende strategie:
Ik probeerde (uiteraard) niet mee te gaan met mijn gedachten en daar deed ik dan heeeel erg mijn best voor. Dat was de “met-geweld-je-gedachten-opzij -zetten” strategie. Wegduwen, negeren en ontkennen van die gedachten. Dat hield ik uiteraard niet vol en de laatste uren van de dag zat ik steevast toch weer te mokken. De weerstand bleef.

Strategie 3: de yogajuf strategie. Als ik nu rustig adem en ontspan, dan kan ik er vast beter tegen. Maar door de koude kon ik me niet goed ontspannen en ik bleef in mijn weerstand. De “ik fix het wel” strategie hielp ook niet.

Ik probeerde nog wat “fix” strategieën. En de mooiste was: ik dacht: als ik nu de koude accepteer dan zal het resultaat wel zijn dat ik er beter tegen kan. “Accepteren” met stiekem een dubbele agenda in mijn achterhoofd dus. Ik had beter kunnen weten…..

Op de 5e dag gaf ik alles op. Ik was ten einde raad.
Van binnen schreeuwde ik: OKE dan! KOU! Kom dan maar. Ik spreidde figuurlijk mijn armen: IK-HEB-HET-KOUD!
Ik ging volledig mee in de kou. Ik omarmde de kou. Ik wilde en ik KON niets meer fixen. De weerstand was ook op. Ik liet de kou toe tot in het diepste van mijn wezen. Ik zat daar met volle overgave het koud te hebben. Zonder er iets aan te willen veranderen.

En toen was het oké.
Alles was oké.
De kou bleef. De weerstand verdween. En de rust kwam.
Ik begreep het.

De laatste dag was ik van plan helemaal tot het einde buiten te mediteren. Ik vond het fantastisch wat ik had ervaren. En ik wilde de kracht van omarming ten volle in de praktijk brengen. Maar… het laatste uur ging toen niet door. We gingen als verrassing een nachtwandeling maken. Het hoefde dus niet meer. Het inzicht was er. Hahaha! Wat een ironie.

Omarming: wat doe je als blijkt dat niets werkt?
Omarming: Kun je het leven van minuut tot minuut omarmen zonder ervan weg te lopen?
Zonder weerstand te bieden aan dit ene moment?
Kun je er nu zijn, zonder steeds iets te willen fixen of beheersen of controleren?
Kun je elke ademteug volledig toelaten zoals het is?
Kun je recht aankijken wat er IS?

Kun je je yoga practice doen zonder agenda?

We mogen allemaal ons hele leven oefenen.

Liefs
Marion

Contact

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

06 - 29 59 37 11
Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur

Email:  

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur
Bel ons

Gelieve niet communiceren via whatsapp of sms.
Mail ons

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

© 2008 - 2019   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design
Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.