Brahmacharya = ingetogenheid - december 2016

De vierde Yama, als onderdeel van het 8 voudige pad als ondersteuning voor spirituele groei is Brahmacharya.

Het betekent kuisheid en beheersing van (seksuele) energie. Een liefdevolle manifestatie van sexuele energie. Men gaat ervan uit dat deze beheersing zorgt voor het niet laten wegvloeien van kosmische energie. Ingetogenheid dus om energie te sparen. Er werd zelfs algehele kuisheid aangeraden om alle energie te sparen voor het yogapad. Zover gaan we niet :-)
Brahmacharya = ingetogenheid.

Waardoor laat jij je persoonlijke energie weglekken?

Waardevol om daar eens bij stil te staan.
Zeker in de meest sociale decembermaand worden we vaak geconfronteerd met de schaduwzijde van sociale interacties. Het kletsen, babbelen over koetjes en kalfjes. Beregezellig en waardevol. Dat kan verbindend werken. Maar ook vermoeiend.
De out-going stand van onze geest werkt soms erg energie-lekkend. We vinden dat een kletspraatje fatsoenlijk is. Volgens onze westerse cultuurnormen. Het kan zeker sociaal voelen. Maar hoeveel energie verliezen we als we dat altijd doen, overal? Omdat we vinden dat het moet én omdat het kan.

Laten we in deze maand december eens ingetogenheid ervaren.

Stilte ervaren. Een mooie oefening voor echte autonomie. Stil én tegelijkertijd in verbinding met jezelf en met anderen. Maar dan wel echte verbinding.

Laten we de maand december eens stil binnenkomen in onze yogastudio. Iedereen ware ruimte geven. Dan zul je zelf ook die ruimte bij jezelf ervaren en energie overhouden. In stilte je practice doen. Stil vertrekken. Jouw ervaring van de les eens bij jezelf houden om eens goed na te voelen. In plaats van extravert eens introvert zijn. Gewoon jezelf zijn in plaats van naar de verwachting van anderen te acteren.

Stilte voor, tijdens en na de lessen. Het hoognodige zeggen. Dan zul je zien dat er weinig hoognodig is. Houd de energie voor jezelf. Ook in het dagelijks leven kun je dan de volgende 4 vragen stellen voordat je iets wilt zeggen: is het nodig wat ik zeg? Is het waar? Schaad ik een ander hiermee? En laat ik hier energie mee wegvloeien?

Contact

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

06 - 29 59 37 11
Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur

Email:  

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur
Bel ons

Gelieve niet communiceren via whatsapp of sms.
Mail ons

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

© 2008 - 2019   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design
Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.