Yin yoga en de meridianen

Tijdens een Yin yoga les heeft de docente vast wel eens iets over meridianen verteld tijdens de houdingen Wat zijn meridianen?. Het begrip meridiaan is een begrip in de traditionele Chinese geneeskunde en vindt zijn toepassing in acupunctuur en acupressuur. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde circuleert energie, qi genaamd, door het lichaam en volgt hierbij specifieke met elkaar verbonden banen. Deze banen worden meridianen genoemd. Het woord ‘meridiaan’ betekent heel vrij vertaald ‘een netwerk waar iets doorheen gaat’. Er bestaan zo'n 72.000 grotere en kleinere energiekanalen binnen het menselijk wezen.

Het vrij kunnen stromen van deze energie van essentieel belang voor je gezondheid. Onderbrekingen in het stromen van de energie - zoals wanneer deze stagneert, wordt geblokkeerd, of ergens anders naartoe vloeit - worden gedacht te worden veroorzaakt door emotionele of fysieke problemen. In een later stadium kan dat een ziekte veroorzaken. 

Alles is energie.

Een ziekte begint vaak met een verstoring in de energiestroom. Een acupunctuur- , reike of een shiatsu-behandeling of een Yin Yogales is er dus op gericht om eventuele blokkades te verminderen zodat de energie weer vrij(er) kan stromen.
Meridianen worden niet benaderd op de westerse zienswijze. Ze hebben namelijk geen fysieke, tastbare vorm zoals bijvoorbeeld bloedvaten. 

Volgens de Chinese geneeswijze heeft elk lichaam twaalf energieën die in vastgestelde banen, genaamd meridianen stromen. Deze meridianen stromen over en in het hele lichaam en verbinden lichaamsdelen, organen, zintuigen en de psyche met elkaar. Via de meridianen en acupunctuurpunten wordt gecommuniceerd tussen verschillende delen van het lichaam.

Dunne darm meridiaan
Dikke darm meridiaan
Blaas meridiaan
Galblaas meridiaan
Drievoudige verwarmer
Hart meridiaan
Lever meridiaan
Long meridiaan
Maag meridiaan
Milt meridiaan
Nier meridiaan
Hartconstrictor meridiaan

De functie van een meridiaan komt niet overeen met de functie van het gerelateerde orgaan in de westerse geneeswijze. Dat kan vaak verwarring geven want een behandelaar spreekt bijvoorbeeld over de galblaasenergie. Dit betekent niet dat hij een oordeel geeft hoe de galblaas als orgaan werkt. De behandelaar bedoelt met de galblaasenergie een totaal aan verschillende lichamelijke en geestelijke klachten die zich kunnen voordoen. Deze verwarring bestaat al sinds de vijftiger jaren van de vorige eeuw.

Als je een gebied langdurig strecht in een Yinyoga les, kan de energie tijdelijk minder goed stromen. Wanneer je de houding loslaat is er ruimte gecreëerd en kan alle energie hier extra goed stromen. Vergelijk het met een tuinslang die even in de knoop heeft gezeten. Als je hem weer uit de knoop haalt stroomt het water er extra krachtig uit.

Bron: Happy with Yoga / Dharma -lotus.nl

Foto: Edgar van Gesteren

Contact

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

06 - 29 59 37 11
Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur

Email:  

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur
Bel ons

Gelieve niet communiceren via whatsapp of sms.
Mail ons

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

© 2008 - 2019   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design
Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.