Wat is Mysore Style

Ashtanga vinyasa yoga is een van de bekendste stijlen van yoga en is omarmd door miljoenen westerlingen die een fit lichaam en een rustige geest zoeken.

 

Maar de populaire geleide lessen - waar de leraar iedereen tegelijk door de houdingen heenpraat - kunnen soms intimiderend zijn. En al te vaak kunnen lessen zodanig worden gegeven, dat studenten geen kans hebben om hun uitlijning gecorrigeerd te krijgen.

Maar er is een alternatief. Mysore zelfbeoefening is de traditionele manier om ashtanga yoga te beoefenen en biedt een zeer persoonlijke, individuele aanpak zonder dat er een prijskaartje aanhangt van een privéles. Met alle groepsenergie van een klassikale les. Hier wordt je individueel benaderd, met instructies gericht op wat jij nodig hebt. Het fijnste van alles is dat de les stil is. Er wordt heel weinig gepraat en er is geen afleidende muziek.

Een Mysore les duurt meestal 2 a 2,5 uur en in dat blok van 2 uur kom je oefenen en neem je de tijd die jij nodig hebt. Voor beginners kan dit een half uur zijn en voor de meer gevorderde tot een uur en 45 minuten.

Het is een geweldige manier voor beginners en gevorderden om zelfbeheersing en stabiliteit te ontwikkelen wat je in je dagelijks leven kunt toepassen.

Mysore is vernoemd naar de zuidelijke Indische stad, waar K Pattabhi Jois vanaf eind jaren dertig tot zijn dood in 2009 doceerde.

Beginners worden eerste de zonnegroeten aangeleerd en vervolgens de eerste paar houdingen van de vaste volgorde van de serie. Als ze dit hebben geleerd, voegt de leraar een nieuwe houding toe wanneer hij of zij het gevoel heeft dat je er aan toe bent. En als je een houding even vergeet, is de leraar er om je te helpen.

Het oefenen op deze manier geeft de student de ruimte om zich goed te concentreren. De “cue” om door te gaan naar de volgende houding komt uit je eigen adem, in plaats van instructies van een leraar. Studenten kunnen daarom wat langer oefenen in hun eigen tempo op iets wat ze uitdagend vinden. In feite wordt je je eigen leraar. Als er iets is dat je niet kan doen, zal de leraar je een makkelijkere versie geven.
Sessies worden gekenmerkt door het geluid van de ujjayi ademhaling - een krachtige, ritmische, 'verwarmende' adem. Iedereen werkt in zijn eigen tempo, en iedereen is op een ander punt in de serie. Dit kan prettig zijn als je te concurrerend bent ingesteld: vergelijken heeft nu geen zin meer. Er wordt weinig mondelinge instructie gegeven, en als het wordt gegeven, wordt het gefluisterd, ten behoeve van degene voor wie het bestemd is.

"Handmatige aanpassingen" zijn een belangrijk onderdeel in de mysore les. De leraren gebruiken hun handen om je lichaam in de houding te leiden en om de uitlijning te corrigeren.
De beloning voor het intensief beoefenen van ten minste drie keer per week is een fit lichaam en een rustige heldere geest. Veel mensen gaan van de primary serie naar een tweede serie of zelfs derde (er zijn zes series in totaal, hoewel slechts een handvol mensen in de wereld de vierde serie beoefenen).

In plaats van passief naar een leraar te luisteren of naar anderen te kijken wordt je als beoefenaar getraind om je aandacht naar binnen te richten en naar jezelf te luisteren.

Dit maakt het een meer interne practice. Een meditatie in beweging. Het doel van Yoga is: het stilleggen van de wrvelingen van de geest. (zoals geschreven door Patañjali in de Yoga Sutras). Mysore Style zelfbeoefening kan hierbij helpen.

Contact

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

06 - 29 59 37 11
Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur

Email:  

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur
Bel ons

Gelieve niet communiceren via whatsapp of sms.
Mail ons

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

© 2008 - 2019   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design
Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.