De openingsmantra van Ashtanga Yoga

Openingsmantra Ashtanga Yoga tekst en uitleg

ohm
vande gurunam charanaravinde
sandarshita svatma sukhava bodhe
nih shreyase jangalikayamane
samsara halahala mohashantyai

abahu purusakaram shankhacakrasi dharinam
sahasra shirasam shvetam
pranamami patanjalim
ohm


Ohm
The awakening happiness of one’s own Self revealed.
Beyond better, acting like the jungle physican,
pacifying delusion, the poison of Samsara
Taking the form of a man to the shoulders,
Holding a conch, a discus and a sword.
One thousand heads white
To Patnanjali, I salute.
ohm


Een soort vrije vertaling volgt hier. Let op: deze vertaling is beknopt en onvolledig. Het vergt studie van de Yoga sutra’s om de filosofie van Yoga te begrijpen. Toch hoef je nooit de mantra te begrijpen. Je hoeft nooit te begrijpen wat je zegt en zingt. Vertrouw op de werking van klanken en trillingen. Ook geeft het ook gewoon een soort van ritueel zodat jouw geest en lichaam uiteindelijk weet: oke, ik ga weer aan de slag met yoga. Een soort voorbereiding wat uiteindelijk prettig en rustgevend werkt. Breng je aandacht gewoon naar de klanken, zonder bijgedachtes.

De mantra erkent en betuigt dank aan alle mensen die yoga hebben doorgegeven in de afgelopen duizenden jaren, zodat we het vandaag kunnen oefenen. Je practice leert je wat je moet weten. Door te buigen voor je yogapractice geef je aan het proces te vertrouwen. Het loslaten van gehechtheid is een belangrijk yoga concept. Het loslaten van je gehechtheid aan de resultaten van je practice, is net zo belangrijk als de praktijk zelf (Yoga Sutra 1,12-16).

Je yoga practice openbaart aan ons ons ware Zelf, zodat we gelukkig kunnen worden. Echter, het idee in de yogafilosofie van geluk is anders dan het gebruikelijke westerse idee. Het is niet een vluchtige, blije reactie op iets positiefs, het is meer een staat van zijn, waarbij je in contact bent met rust en evenwicht. Oftwel: De ups en downs in het leven brengen je niet meer uit evenwicht. Wat er ook gebeurt, je bent ok.

Lijn 3: Nih Sreyase Jangalikayamane—’Beyond better, acting like the jungle physician.’
Dit verwijst naar de genezende kracht van de practice. De genezing is op meerdere levels / niveaus. De practice kan ons 'genezen' van onze fysieke pijn en 'geneest' ons van onbewuste en “nutteloze” mentale en emotionele gedragspatronen zodat we 'niet meer onbewust en onwetend door het leven gaan.

Een van de manieren waarop je practice dit kan doen is door ons te helpen om onze onbewuste gedragspatronen bewust en transaparant te maken. Je practice is een spiegel. Elk ingesleten gedragspatroon wat je hebt, elke onbewuste emotionele reactie zal vroeg of laat door je practice naar voren komen. (moha = desillusie). Zodra het onbewuste bewust wordt hebben we de mogelijkheid om ons te ontwikkelen. Samsara is de wereld zoals gewone wezens die beleven, de werkelijkheid zoals gewone wezens die ervaren en waarbij mentale en emotionele staten van begeerte, irritatie en verwarring geregeld opkomen en de overhand halen. Dus in plaats van blindelings te reageren zonder na te denken, kunnen we helderder zien en handelen we “intelligenter”. We bevinden ons niet meer in een desillusie van onze conditioneringen (samskara’s). Dingen blijken dus niet te zijn zoals we denken dat ze zijn.

Yoga helpt ons te verbinden met onze ware natuur door bewustwording te scheppen. En een gevoel van eenheid van lichaam en geest. Yoga helpt ons ook te verbinden met ons goddelijk aspect, waardoor we meer verbinding en mededogen hebben in de relatie met onszelf en de wereld.

Het symboliseert het vermogen van mensen om te luisteren en meer aanwezig zijn. Aanwezig in het leven en met de mensen om je heen. Het kan ook worden gezien als de staat van alertheid, aandacht en de bereidheid om obstakels te overwinnen, die deel uitmaken van je yogapractice.

We lijken gescheiden van elkaar te zijn maar we maken allemaal deel uit van één geheel.

Lijn 8 Pranamami is 'Ik buig me' en Patanjalim = 'Patanjali'.
De directe verwijzing naar de Sutra’s. Het doel van Yoga: We geven ons kleine ego op. We maken het transparant. Ons ego betekent: ons zelfbeeld wat we gecreëerd hebben. Dit is ons kleine ikje dat haar sympathieën en antipathieën heeft, dat verhalen maakt van verlangens en afkeer. Ons ego helpt ons manifesteren in de praktische wereld. Maar dat is niet alles wat we zijn. Het is slechts een zelf gecreëerd zelfbeeld. We hebben ook een groot ego, een Zelf, dat is zuiver en eeuwig en onveranderlijk. In onze beoefening van yoga maken we ons kleine ikje transparant, althans, dat proberen we, en zo ervaren we meer rust en verbondenheid.

Contact

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

06 - 29 59 37 11
Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur

Email:  

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur
Bel ons

Gelieve niet communiceren via whatsapp of sms.
Mail ons

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

© 2008 - 2019   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design
Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.