Yoga en hormonen rond de overgang

Yoga kan je ondersteunen om tijdens de hormonale veranderingen gezond en in balans te blijven.

De vrouwelijke hormonen hebben grote invloed op de emotionele hersengebieden. De aanmaak van oestrogeen daalt tijdens de menopauze wat leidt tot de bekende overgangsklachten. Er kunnen stemmingswisselingen en depressieve gevoelens ontstaan. Als de oestrogeenproductie in korte tijd omlaag schiet, heeft dat niet alleen invloed op lichamelijke functies maar ook op je gedrag.  Veel yoga oefeningen die met name tijdens de yin yogalessen worden gedaan bevorderen de aanmaak van het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Daardoor kun je de klachten enigzins verminderen.

Yoga werkt regulerend tijdens de overgang en geeft een goede basis voor een positieve en inspirerende beleving van overgang en menopauze.

Er zijn wetenschappelijke studies gedaan naar de invloed van yoga op overgangsklachten.

Het blijkt dat yoga werkt tegen opvliegers, hoofdpijn, gewrichtspijn, verlies van libido, vaginale droogheid en nachtzweten. Bovendien reageren hormonen als cortisol, melatonine en oestradiol gunstig op yoga en meditatie. Ook is bewezen dat het helpt bij slapenloosheid. 
Uit Amerikaans onderzoek van de University of Massachusetts blijkt mindfulness een zeer goede remedie te zijn tegen de bekende klachten die bij de overgang horen.
Mindfulness is een aandachtgerichte cognitieve therapie. Je leert om te gaan met irritatie, stress, vermoeidheid en depressies.
Uit onderzoek blijkt dat Yoga er niet alleen voor zorgt dat vrouwen minder last hebben van overgangsklachten maar dat ook het psychische en seksuele functioneren verbetert.

Ook het spirituele aspect is van belang. Het leren accepteren van veranderingen, dingen van je af te laten glijden, het is allemaal een onderdeel van een nieuwe fase waarin je jezelf weer in het middelpunt zet, in plaats van steeds maar te zorgen. Yoga kan je hierin ondersteunen. Een goede diepe ademhaling geeft ontspanning en rust. 

Contact

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

06 - 29 59 37 11
Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur

Email:  

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur
Bel ons

Gelieve niet communiceren via whatsapp of sms.
Mail ons

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

© 2008 - 2019   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design
Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.