Wat brengt yoga jou? - juli 2017

Wat is jouw reden om yoga te beoefenen?

Deze vraag is een belangrijke vraag. Wat is je doel eigenlijk met yoga? En waarom is dit belangrijk om te weten?


Ik denk dat voor iedereen geldt dat we gewoon gelukkig willen zijn. Gelukkig zijn is wat anders dan plezier hebben. Als je werkelijk gelukkig wil worden, is het belangrijk om enigszins te weten wat je wil met je leven, of dat nu over 3 weken, 3 maanden of 3 jaar is.

Een doel geeft richting. Het geeft je motivatie en een reden om in actie te komen.

Als je doel helder is, laat je je ook minder afleiden van dingen die er niet toe doen. Dat geeft energie. Zonder doel dobber je maar wat stuurloos rond. Voor een tijdje is dat dobberen en doelloos meegaan op de golven misschien wel prettig en soms zelfs nuttig! Maar op de lange termijn word je daar niet gelukkig van.Hoe kun je je yogadoel bepalen?

In sommige gevallen kun je jezelf 3 keer de vraag “waarom” stellen om tot de kern te komen.
Een voorbeeld:

De eerste waarom is: Waarom beoefen je yoga?
“ Ik doe yoga gewoon om lekker ontspannen te bewegen."

Waarom 2: Waarom wil je ontspannen bewegen?

“Ik wil mijn lijf een beetje soepel houden.
”Waarom 3: Waarom wil je je lijf soepel houden?

“Ik werk op het kinderdagverblijf en ik wil makkelijker mijn werk kunnen doen en met de kinderen kunnen spelen.”

Dus je wilt goed je fijne werk kunnen bijven doen, optimaal de kinderen tot dienst kunnen zijn, zodat zij en jij meer geluk ervaren. Dat is de reden waarom je yoga doet.Maar soms is je doel heel duidelijk en primair. Bijvoorbeeld: je rugklachten verminderen. En soms heeft het doel een spirituelere of zelfs een ijdele kant.

En zo heeft iedereen zijn eigen doel en alle doelen zijn goede. 


Yoga, lenigheid of ontspanning zijn geen doelen op zich. Je gebruikt yoga om je dagelijks leven te ondersteunen en in balans te brengen.

En soms is één les in de week nét genoeg. Maar soms kun je je afvragen of 1 keer in de week yoga beoefenen genoeg is om jou dat te geven waar je naar op zoek bent.

Aan welke aspecten wil jij werken?


Als je een richting hebt dan kun je elke keer naar de studio komen (of yoga thuis beoefenen) uit nieuwsgierigheid.

Wat kan ik nu leren over mezelf? Waar zit ik mezelf dwars? We doen allemaal dezelfde oefeningen maar hoe sta ik er in? Wat doet het met mij?

Deze nieuwsgierigheid geeft je focus, commitment en nodigt je uit tot mededogen. Daardoor zal er minder energie weglekken.


En een yogadocent kan jou alleen maar gereedschappen geven. Maar je moet er zelf mee aan de slag gaan, met die gereedschappen. Probeer zelf te ervaren wat het je brengt. Het is jouw eigen reis op zoek naar jouw eigen authenticiteit.Als je eenmaal je doel hebt gesteld: Laat het dan los door niet steeds te kijken hoe “ver” je bent. Zo werkt het nu ook niet. Vorige maand hadden we het over overgave: je laat het resultaat “los”. Soms kun je werken met subdoelen: Bijv: “Mijn “hoofddoel” is om minder zorgelijk te zijn zodat ik positiever in het leven sta. Mijn subdoel / intentie van vandaag is: ik richt vandaag mijn aandacht alleen op mijn adem. De rest is even bijzaak. Zo oefen ik in het van een afstand bekijken van mijn gedachten.

En soms begin je met een doel en ontdek je gaandeweg dat er nog meer vruchten te plukken zijn en ga je om een andere reden door. En soms is dat yogapad niet altijd 100% plezierig maar als je weet waarom je het doet, geeft het je elke keer weer een drive om door te gaan.

Een bekende uitspraak is : ”Yoga is not about touching your toes, it's about what you learn on the way down.”

Misschien begon je met yoga om af te vallen en calorieën te verbranden maar kun je er gaandeweg achterkomen waaróm je meer eet dan nodig is. Het kan je bewustzijn, zelfinzicht en zelfacceptatie geven.

Yoga kun je inzetten voor veel doelen omdat het een levenswetenschap is in plaats van een sport. In de volgende maanden gaan we kijken wat die levenswetenschap van lichaam een geest dan inhoudt. En daarna gaan we kijken welke obstakels we allemaal tegen kunnen komen die ons kunnen afleiden en weerhouden om op moeilijke momenten te blijven doorgaan.

Wil je weten wat mijn yogadoel is? Ik zal het je vertellen. Ik beoefen Yoga omdat ik het als een blijvende investering zie in mijn gezondheid. Een goede gezondheid verhoogt mijn levenskwaliteit. Ik denk dat yoga de meest veelomvattende manier is om dat te doen. Ik ben altijd nieuwsgierig om mijn geest te onderzoeken. Zodat ik me meer bewust wordt van wie ik ben. Daardoor wil ik een open echte verbinding maken met anderen. En dat brengt duurzaam geluk.

Tekst: Marion Philippo

Contact

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

06 - 29 59 37 11
Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur

Email:  

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur
Bel ons

Gelieve niet communiceren via whatsapp of sms.
Mail ons

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

© 2008 - 2019   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design
Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.