Openheid - november 2017 -

Vorige maand hebben we besproken dat er afleidingen zijn op het yoga pad die ons in de weg staan om yoga te blijven doen. Door die afleidingen te herkennen, zijn we in staat om te leren en te veranderen. Dat betekent niet dat je niet goed bent zoals je bent, maar het betekent dat we ons kunnen ontdoen van obstakels . Van ingesleten patronen die we in ons dagelijks leven tegenkomen, die ons ervan weerhouden om het leven in onze volle potentie te leven.
De afleiding: verstarring.

Deze maand gaat de intentie over openstaan. In de Yoga geschriften staat dat de geest soms ook verstard kan zijn. Dat is ook een obstakel op het yogapad. Er is een onvermogen of onwil om te kunnen of willen veranderen. Je persoonlijkheid is dichtgegroeid, je gedrag ligt vast. Yoga vraagt om openstaan, om los te laten in plaats van vast te houden. Om te luisteren en te observeren.

Hoe doen we dat? Open staan en Observeren?

De houdingen die we elke week doen zijn een spiegel voor ons.

Om dit open leerproces als zacht en vol mededogen te kunnen zien, vraag ik je om elke houding te zien als een hele goede vriend.
Je ontmoet deze goede vriend elke keer op je mat.
Deze vriend zal jou nooit beschadigen en houdt van je zoals je bent.
Deze vriend heeft maar 1 taak in het leven en hij wil dat je gelukkig bent.
Deze vriend heeft altijd het allerbeste met je voor!

Te veeleisend?

Als jij teveel vraagt van deze vriend, dan laat hij je voelen dat je niet teveel mag eisen. Drijf niet je zin door, want hij roept je terug. Licht dwingend laat hij je voelen dat je de grens teveel heeft opgezocht. Lief, dat hij dat doet, want anders was je doorgegaan met pushen. Ben je te gulzig dat zet hij als het ware de schaal met lekkers weg zodat je je niet overeet. Want hij weet dat je niet zwaarder wilt worden. Lief he.

Te druk?

Als je deze vriend niet genoeg aandacht geeft en je er met je gedachten niet bij bent als jullie elkaar ontmoeten, dan komt er ook niets terug. Wat je geeft is wat je krijgt. Luister je niet echt wat je vriend te vertellen heeft, dan zal hij eerst harder roepen:
“Hé, hoor je me wel! “
“ AU, ja nu wel.”
Of je vriend vertelt je uiteindelijk niets meer. Je luistert toch niet. De houding wordt star, er zit geen beweging in, yoga wordt saai en je gaat je aandacht naar andere dingen brengen, zoals het keuren van de docent, het irriteren aan een andere cursist bijvoorbeeld. En uiteindelijk kies je een andere vriend: Netflix, of zo. Die heeft niet altijd het beste met je voor, heeft geen respect voor je. Maar die kun je tenminste wel gebruiken om te zeggen dat je het te druk hebt.
Maar als je wel aandacht geeft, dan geeft je vriend je veel liefdevolle wijze woorden! Altijd liefdevol. Als een warme deken….

Nalatendheid?

Als je weinig investeert dan zal je vriend zich gaan vervelen. De connectie met je vriend wordt maar zozo. Er vindt geen groei plaats in jullie band.
Geef je weinig aandacht aan je vriend, dan zul je weinig liefde ontvangen. Geef je veel aandacht dan krijg je veel van hetzelfde terug.

Te veel kritiek?

Behandel je je vriend met respect, dan krijg je respect terug.
Geef je constant kritiek, ja, dan zal je vriend uiteindelijk verdrietig worden. Hij loopt eerst op zijn tenen om jou te behagen en dan raakt hij uitgeput. En uiteindelijk schaadt die kritiek jullie vriendschap. Wat betekent dat je vriend moe, uitgeput en ziek wordt.

Als jij (je lichaam) met open mededogen je vriend (yogahouding) betreedt, dan is er een mooie connectie, wederzijds respect, een luisterend oor wanneer je het nodig hebt. Zo’n vriendschap ken je vast wel.
Een vertrouwensband. Een veilig gevoel. Geen competitie, niet oordelend en af en toe een nuttige feedback waarmee je iets kan. Ze zeggen wel eens, een goede vriend is iemand die alles van je weet en desondanks van je houdt. Met al je kwetsbaarheden en zelfs minder mooie gedragspatronen.

Een yogahouding doet dat ook. Hij geeft je altijd wat je nodig hebt. Is dat geen echte liefde? Je zou er bijna verlegen van worden.

Niet ontspannen?

Je vriend laat je voelen dat je niet ontspannen bent. Hij legt zijn hand op je schouders en zegt: voel eens! Wat een hardheid. Als je luistert dan roep je: “Au! Ja, dank je. Ik voel het nu ook.”

Stap 1 is erkenning
Stap 2 .Vriend zegt: “wat wil je dat ik voor je doe?”
Jij : “Zullen we gewoon even zijn, bij elkaar, zonder iets te zeggen?”
“ Ja, dat is goed”. Je hoeft alleen maar te ademen.
“Ooo, dat is fijn. Als we dit nou vaker doen, zo even bij elkaar zijn, en even niets zeggen alleen maar zijn, dan doet dit me misschien wel goed. En misschien verdwijnt die hardheid wel. “
En elke keer checkt je vriend even de stand van zaken. En je merkt: hoe vaker je gewoon bent samen, in liefdevolle aandacht, hoe meer de spanning weg ebt.
Soms eis je weer even wat te veel: “kun je die spanning niet ff snel wegmasseren? Heb je geen aspirientje? Dan kan ik volgende keer misschien wel netflixen. “
Maar je vriend houdt teveel van je. “Praat toch niet zoveel. Dan wordt het alleen maar erger. Sssst.”

Ach, je zou YOGA net zo goed een oefening in eigen liefde kunnen noemen. En misschien is die eigen liefde wel de moeilijkste obstakel. En het niet willen openstaan en luisteren slechts een afleiding. Kom, doe Yoga, yoga heeft altijd het beste met je voor. Je hoeft alleen maar in stilte te zijn. Het is altijd goed wat je doet.
Marion Philippo en team Joy of Yoga

Contact

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

06 - 29 59 37 11
Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur

Email:  

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur
Bel ons

Gelieve niet communiceren via whatsapp of sms.
Mail ons

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

© 2008 - 2019   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design
Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.