Geduld - februari 2018

Zonder dat we ons ervan bewust zijn, willen we eigenlijk best veel. We willen gezondheid, een goed figuur,

ontspanning, rust in ons bol, een goed humeur, een fit gevoel, veel energie, een goede concentratie, ons gelukkig voelen. We willen ook plezier, genieten, lekker eten, op tijd een drankje, leuke dingen kopen, even vluchten van de zorgen, niks hoeven, sociaal bezig zijn. Enzovoort. En het liefst willen we dat nu, of in ieder geval op korte termijn.

Geen keuze, geen focus

We jagen onbewust soms vele doelen na. Het onbewust najagen van heel veel dingen heeft als gevolg dat we eigenlijk niets bereiken. Want omdat we zoveel willen, en geen keuze maken, weten we eigenlijk niet wat we nu eigenlijk écht willen, diep in ons hart. Wat écht voor ons belangrijk is. Waar onze eigen persoonlijke waardes liggen.
Omdat we geen focus hebben, worden we gestuurd door impulsen, plezier en pijn. (wil ik nu wel, wil ik nu niet). Het versnipperde smartphone gedrag waarbij we onze concentratieboog zwaar verkorten door de constante drang naar prikkels en impulsen te voeden, werkt daar helaas niet aan mee. Geduld is mede daardoor zeldzamer geworden. Ik wil NU een prikkel: en daar is de smartphone voor de 98ste keer op een dag.

Yoga dan?

Als we ons gestrest en gespannen voelen, willen we ontspanning. We gaan op yoga. Er wordt gezegd dat je er ontspannen van wordt dus dat beloofd wat. Wat een fijne yogadocente! Zij zal ons vast wel rust kunnen geven. Geleid door ons gevoel van genieten en plezier gaan we één uur per week naar de yoga les. Heerlijk!
Helaas door de volle agenda slaan we heel af en toe wel eens een les over, maar ach. Na een aantal weken of maanden stellen we de balans op. Tja, we voelen ons nog steeds onrustig. En die ademhaling lukt nog steeds niet. En je bent nog steeds best wel stijf. Én je bent niet van je pijn af. En je voelt je nog steeds af en toe unhappy. Maar wacht: wilden we eigenlijk niet het liefst gewoon slank zijn? En gespierd? Is yoga wel wat we willen? Toch maar bootcamp misschien?

Yoga: geen sluiproute

Wat we je graag willen meegeven: Er is geen short-cut in yoga. Geen snelle fix. De verwachting van de out-put (resultaat) moet in balans zijn met de input (hoe vaak je yoga beoefent).
Eigenlijk is yoga geen weg. We gaan namelijk nergens naartoe. We leren juist alleen aandachtiger in het moment zelf te zijn. Opmerkzamer. Voelen. En dát resulteert als bijprodukt in een rustigere mind en een ontspannen en soepel lijf.

We geven je 3 tips die zowel in je yoga practice kunt invoeren en in je dagelijks leven:
1. Houd op met je best doen om een beter mens te zijn.
2. Door af en toe eens stil te staan, boeken we veel vooruitgang.
3. Als je de tevredenheid van “tevredenheid-zijn” kunt kennen, zul je voor altijd tevreden zijn. Cultiveer tevredenheid in je practice en in je leven.

Geduld en regelmaat

Yoga is een methode om bewustzijn te vergroten. De bewustwording van je eigen (onderliggende) denkpatronen, je gedrag, je reacties, je ademhaling en je lichaamsspanning. Dit bewustwordingsproces komt alleen tot stand bij regelmatige oefening.
Een duurzaam groeiproces kan niet versneld worden. Als je een verandering wilt bewerkstelligen dan is regelmaat en consistentie in je oefening van belang. Maar vooral: geduld.

Paradox: Proberen niet te snel te willen geeft resultaat

Het mooie van yoga is dat het doel eigenlijk samenvalt met het proces. De waarde van Yoga zit in de oefening zelf. Elke keer mag je ontdekken en leren voelen. Opmerken, accepteren, omarmen, geen oordeel geven en ademen. Aandachtig aanwezig zijn. Je bent goed zoals je bent. Je hoeft alleen maar te zijn.
Door dit steeds te blijven oefenen in een yogales werkt dat ook in je dagelijks leven door. Je wordt opmerkzamer. Afwachtener.

Je keuzes worden daardoor gerichter. Door dit te oefenen kun je in het dagelijks leven meer geduld opbrengen als we weer eens niet krijgen wat we willen. (Waarom wilden we dit of dat anyway?)
Schort je oordeel op, wacht even af hoe iets ontwikkeld.

Verwijl in het niet-weten.

Processen hebben tijd nodig. Als een bloem die tijd nodig heeft om te ontluiken. Ook in het dagelijks leven is er geen antwoord of quick fix op alle problemen en nare emoties. In Brabant hebben we juist zo’n mooi woord ervoor: laat het geworre.

Als we ons niet happy voelen willen dat het snel weer opgelost wordt. Blessures / ziek zijn moeten snel genezen want we willen vooral snel door op het oude niveau. We zijn zo gewend aan een snelle oplossing door alle techniek om ons heen dat we geduld hebben afgeleerd. Maar ook dat kun je weer oefenen. Dat geeft rust. Het hoeft niet nu. Haast geeft de tijd én de activiteit een laag kwaliteits niveau. Haast en veel willen geeft je yogales een lagere waarde. We hoeven nergens naartoe in een yogales. We hoeven niets te worden.

We kunnen dit leren: met meer geduld, komen we dichterbij wat we echt willen.
Hoe meer we oefenen in het niet-te-snel-iets-willen, des te opmerkzamer we zijn, en hoe beter we kunnen kiezen. Kiezen hoe je je tijd waardevol wilt gebruiken, kiezen wat je écht wilt doen, écht wilt hebben, écht wilt zijn.

Hoe minder we willen, des te tevredener we zijn. En andersom.
Het sleutelwoord: geduld.
Heb je niet zoveel geduld? Doe dan vaker je yoga practice ☺

Tekst: Marion Philippo

Contact

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

06 - 29 59 37 11
Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur

Email:  

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur
Bel ons

Gelieve niet communiceren via whatsapp of sms.
Mail ons

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

© 2008 - 2019   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design
Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.