Zelfzorg maart 2018

“Zorg je goed voor jezelf?” wordt er wel eens geroepen. “Ja hoor” word er automatisch teruggezegd. Ja, dat zullen we doen. Althans, dat is onze intentie.

 


Maar hoeveel menen we daarvan?

En waarom is dat eigenlijk nodig? Voor jezelf zorgen? Wat houdt dat in?

Goed eten, goed slapen, beweging en op tijd ontspanning.Rust, reinheid, regelmaat. Het lijkt zo simpel. Maar waarom doen we dit niet altijd? Waarom geven we onszelf niet altijd wat we nodig hebben? Heeft het te maken met gemakzucht? Met te weinig eigen liefde?

Allereerst mag je voor jezelf bepalen wat zelfzorg voor JOU inhoudt. Welke aspecten zijn voor jou belangrijk? Welke waardes staan bij jou hoog in het vaandel.

Zijn de keuzes die je dagelijks maakt gebaseerd op deze waardes?

Als dit niet zo is, of te weinig, vraag jezelf eens af: hoe wil je er bij zitten over een maand? Een jaar? 5 jaar? Of 10 jaar? En over 20 jaar?

Dit heeft alles te maken met eigen verantwoordelijkheid. Er is niemand die kan zorgen dat jij je beter voelt. Er is niemand die kan zorgen dat je gezonder of gelukkiger wordt.
Dit moeten we allemaal zelf doen. Elke actie die we nemen heeft altijd zijn consequenties. Elke stap, elke beslissing die je nu neemt, heeft zijn uitwerking op de man / vrouw die je in de toekomst bent.
We hebben niet altijd alles in de hand, en het leven is niet maakbaar.
Maar we kunnen wel zeggen: ik kan de uitkomst dragen want ik heb een bewuste keuze gemaakt. Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen.

Zoals de Dalai Lama altijd zegt: “Happiness is not something ready made. It comes from your own actions.”

Zelfzorg, we laten dit wel eens na, omdat we gericht zijn op de korte termijn. Dat zit nou eenmaal in de mens en waarom dat zo is, dat is een andere discussie.
We denken misschien dat zelfzorg hetzelfde is als jezelf pamperen. Of verdoven. Met wat lekkers eten, een wijntje drinken ( we hebben het verdiend) shoppen, netflixen. Maar verdoven en pamperen is niet hetzelfde als zelfzorg.
Zelfzorg is over de korte termijn beloning heenkijken en jezelf soms bij de kraag pakken.

Soms moet je nu iets doen wat je niet leuk vindt, om later volop de dingen te kunnen doen die je wel leuk vindt.

Ik heb ook niet altijd zin om mijn practice te doen. Of om gezond te koken. Maar daaraan toegeven is funest. Ik kan het me niet permitteren! Jij wel?
Och, als we even 2 weken niks doen, of ongezond eten, merken we het echt niet. Maar de terug uitgang gaat zo geleidelijk, dat we denken niets te missen. Totdat het te laat is.

Ik vind het belangrijk om te investeren op de lange termijn in mijn gezondheid. Ik weet dat het oefenen met op de lange termijn denken soms zwaar en moeilijk is, maar als je het lange termijn denken vaak oefent, ontwikkel je jezelf op spiritueel niveau. Discipline IS een vorm van zelfzorg. Discipline IS vrijheid. Ik voel me geen slaaf van mijn dagelijkse yoga-en meditatie practice / gezonde lifestyle, maar als ik steeds naar mijn ego luister, die best lui kan zijn, word ik een slaaf van mijn ego. Als een pingpongballetje word ik dan heen en weer geslingerd. Niet meer volgens mijn eigen waardes handelend maar steeds toegevend aan kortzichtige en snelle bevrediging.

Natuurlijk is het goed om af en toe even niets te doen, uit te slapen, uitzieken, luieren, jezelf te verwennen, even niets moeten, iets te doen waar je blij van wordt, energie van krijgt, ook op korte termijn. Maar zelfzorg is niet alléén maar dat.

Zelfzorg betekent soms ook even pijn lijden. Betekent je soms even moe maken. Investeren in jezelf. Noem het Tough Love. Zachte heelmeesters maken nu eenmaal stinkende wonden.

Ga deze maand eens een challenge voor jezelf aan om ELKE dag iets te doen waarbij je zorgt voor je “IK” op de lange termijn. Een 5 minuten meditatie. Buiten lopen. Meer groente koken. Eerder naar bed. Je huis opruimen, ontspullen. Of juist iets laten staan waarvan je weet dat het niet goed voor je is. Misschien een energievretende afspraak cancelen, misschien juist een keer WEL de confrontatie aangaan en dan van je probleem af zijn, iets loslaten , whatever, maar ZORG! Het maakt niet uit wat.

Iets waarvan je achteraf zegt: Yes, fijn dat ik dit heb gedaan. Je doet het voor jezelf, niet de “ik” nu, maar voor jouw “ikje” na de actie. En dat ikje is je dankbaar. Kijk over dit moment heen, en kijk alvast naar het moment erna. Denk aan degene die je wilt zijn in de toekomst en baseer je acties die je nu doet daarop.
Geef jezelf het beste.
Kleine stapjes, grote uitwerkingen.

"Respect for self. Respect for others. And responsability for all your actions" Dalai lama.


Tekst: Marion Philippo 

Contact

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

06 - 29 59 37 11
Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur

Email:  

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur
Bel ons

Gelieve niet communiceren via whatsapp of sms.
Mail ons

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

© 2008 - 2019   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design
Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.