Emoties

Van onrust naar rust. Van spanning naar ontspanning. Van angst naar vertrouwen. Van verdriet naar blijheid, van boosheid naar mededogen, van jaloezie naar verbinding en van pijn naar heling. Kunt u dat even regelen? Want al die dingen: onrust, angst, verdriet en pijn mogen er niet zijn. Daar moeten we van af. En het liefst snel en makkelijk.

Want dat is hoe we denken. Als er dingen in ons leven zijn die “niet goed” zijn dan moeten we dat veranderen. We moeten aan onszelf “werken.” Het moet beter. We bevinden ons op het pad naar een heelheid. Een levenslang verbeterproject.

Dit is niet goed en dat wel, het moet niet zo…maar zo…

En dan gaan we van alles doen om het te fixen. Gelukkig is er op internet veel te vinden. Hele interessante behandelmethodes en worskhops om van onze emoties en gemoedstoestanden “af te komen”. Want ze zitten ons in de weg. Ze hinderen ons in ons functioneren. Eerst gaan we onszelf ontwijken. En dan gaan we de emoties fixen. Zodat we uiteindelijk alleen maar fijne emoties hebben en geen last meer hebben van de “verkeerde” emoties.

 

Ten eerste: wie heeft er gezegd dat er geen onrust en angst mag zijn? Wie bepaald of jaloezie of boosheid een “slechte” emotie is? Van wie mag je geen verdriet in je hebben? Wie heeft beloofd dat het leven überhaupt aangenaam moet zijn?

 

Ik zal je niet weerhouden om gericht aan ontspanning te doen. Yoga, ademhalingsoefeningen, bewegen, geleide meditaties. Ik zou het niet laten.

Bij zen gaan we uit van het non-dualisme. “De dingen” zijn neutraal, wij geven er zelf betekenis aan. Wij geven het een waarde. Deze waardebepaling is strikt persoonlijk en wordt beïnvloed door conditioneringen en programmeringen. Door deze conditioneringen en programmeringen transparant te maken, kunnen we zien wat ons op onbewust niveau drijft. Hoe we denken en handelen. Die onbewuste onderstroom is vaak sterker dan onze ratio en onze wil.

En als we dat inzicht hebben, dan kunnen we goed voelen wat er in ons aanwezig is. En het voelen is puur op fysiek niveau. We gaan inzien wanneer deze observatie overgaat in interpretatie. ( ik voel me shit, dat wil ik niet, ik wil er vanaf).

Maar als we dat gevoel juist niet ontwijken, niet willen veranderen, niet categoriseren in “goed en fout”, maar we blijven er bij, bij dat gevoel, met aandacht, dan pas kan het zich gaan transformeren of kunnen we het juist gebruiken en meenemen. Eventueel.

Goed voelen en erbij blijven geeft zelfkennis.

 

Hoe doen we dat? Goed voelen en je programmeringen transparant maken? Door te mediteren. Elke dag. Dag in en dag uit. In stilte. In je ongemak.

Leuk? Niet bepaald. Makkelijk? Nee. Snel resultaat? Soms na een paar weken wat positieve effecten zoals een betere slaap, maar het leren omgaan met alle emoties en beseffen en werkelijk diep in jezelf weten, dat niets buiten jezelf te vinden is, dat duurt een hele poos. Geen quick fix. Geen weekendworkshop. Geen yogaweekje. Geen massagebehandeling. Maar elke dag mediteren. Heel saai. En je doet het ook nog zelf.

 

Er is dan nog steeds onrust, boosheid, angst, langdurig verdriet, jaloezie en af en toe spanning. Sorry dat ik geen leukere boodschap heb. Ik beloof je geen leven zonder vervelende gevoelens, het leven is nog steeds soms onaangenaam.

Wel kun je jezelf de mogelijkheid bieden om je anders te gaan verhouden ten opzichte van het ongemak en de vervelende emoties. Maar ook een andere verhouding ten opzichte van de zogenaamde leuke emoties. Zodat we er niet afhankelijk van worden. Want we zijn al heel. We zijn al goed. Mét programmeringen, met een rotjeugd, met verslavingen, met jaloezie, met spanning, met irritatie. Elke dag mediteren zorgt ervoor dat je je niet meer verzet. En dat je er niet zoveel meer door gedreven wordt zodat je op plekken uitkwam waar je eigenlijk niet wilde zijn. Het leven wordt een beetje ontspannener. Leuker kunnen we het niet maken, wel ietsje makkelijker. Met minder schijncontrole maar meer bewustzijn.

Ik kan je niet helpen. Ik kan je niet fixen. Ik kan je wel leren hoe je mediteert. In welke houding. Hoe je dat dagelijks kan doen. Ik kan je kennis geven over wat mediteren met je brein doet, je vertellen over onze verlangens ( naar “leuke” emoties) en afkeer ( naar “vervelende” emoties) en de impulsen die daaruit voortkomen. Zodat we niet meer zo gedreven of beperkt worden door al die emoties. Ik kan je vragen die bovenkomen beantwoorden. Maar het komt uiteindelijk bij jezelf vandaan: de inzichten. En dát lijkt mij ontzettend waardevol. Moet je nog iets hebben voordat je gaat mediteren? Moed, vertrouwen en mildheid.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Wat onze cursisten schrijven ...

  Info & voorwaarden

  Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
  Helmond Brouwhuis - Helmond Rijpelberg - Helmond Dierdonk

  Contact

  Bellen: ma-vrij van 11.00 - 18.00 uur

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


  © 2008 - 2024   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design - Inloggen