Het leven is een experiment

Waarom je je leven en ook yoga als een experiment moet zien.
De meesten van ons hebben stemmetjes in het hoofd die kritiek uiten op de dingen die we doen.

Het gevoel te moeten presteren, iets altijd GOED moeten doen. Ergens aan te moeten voldoen kan soms als een knagende rat zowel onbewust als bewust aanwezig zijn.
Deze (faal)angst zorgt ervoor dat jij denkt dat jij en je acties niet goed genoeg zijn. En dat zit ons zodanig in de weg, dat we niet ontspannen en met aandacht de dingen kunnen doen die we moeten doen. Zo lekt er een hoop energie weg. Of we worden perfectionistisch. 

Maar wat nou als je alles als een experiment gaat zien? Of dat je je zelf als een experiment gaat zien?

Een experiment heeft geen juiste uitkomst, dus falen is simpelweg onmogelijk. Als je experimenteert, focus je daarom automatisch meer op het proces dan op het resultaat. En wanneer je focust op je proces, wordt alles mooier. Je kunt ontspannen en alles krijgt meer kwaliteit.
Door te onderzoeken, te ontdekken zonder faalangst verruim je automatisch je blik.  Je ziet meer, je ziet dingen anders en je laat mogelijkheden open.

Je kunt ook zeggen: falen moet. Zonder falen is er geen leven. Geen leren. Worden er geen inzichten opgedaan. Er staat niemand aan het einde van je leven aan de hemelpoort die zegt: Goed gedaan, 0 fout.

Yoga is per definitie een experiment. We proberen iets, we onderzoeken, we voelen, we bekijken het van een andere kant. En along the way…vinden we steeds meer uit wie we zijn. Hoe we reageren. Wat ons lichaam te vertellen heeft. Wat onze drijfveren zijn. En daar is het allemaal om te doen. Zelfkennis. En dat doe je alleen maar op als je op onderzoek uitgaat. Zonder het doel om ergens in te passen. Zonder het doel om een houding er net zo uit te laten zien als op de foto of als op youtube. 

Het experiment is het doel zelf. Vind jouw unieke vorm van de houding. Die is lekker anders dan die van je buurvrouw of buurman op de yogamat. Vind jouw unieke vorm van leven. Vind jouw unieke jij. Doe anderen niet na. Doe “de maatschappij” niet na. Vind jezelf uit. Door te experimenteren. Een yoga les is dáár voor bedoeld. Hoe wil je je leven vormgeven? Hoe wil jij jezelf vormgeven? Wil je een kloon worden van iemand anders op instagram of wil je je yoga practice ( en je leven) gebruiken om vrij te kunnen spelen om jouw volle potentieel te leven, zoals JIJ bent. Expressie te geven van wie jij ten diepste wezen bent.

Wie zijn we? Wat drijft ons? Wat passioneert ons? En die passie hoeft niet perse een baan te zijn, of een hobby. Je mag ook passie voelen om lief te hebben. Of een passie voelen om te filosoferen. Je energie kan ook gaan stromen van het experiment zelf. Van zoveel mogelijk uitproberen. Experimenteren is echter wel wat anders dan roekeloos en onverantwoord bezig zijn.
Wat is jouw pad? 

Jouw yogadocente zegt in de les misschien wel wat je moet doen, maar laat jou vooral zelf ontdekken. Falen bij yoga is onmogelijk.

Bij een meditatie proberen we de aandacht bij onze ademhaling te houden. Dat is een constant falen! En gelukkig maar, want als we niet zien welke gedachten en achtergrondprogramma’s ons netvlies voorbij schuiven, dan missen we een hoop waardevolle informatie.

Geniet dus van het “ je best doen tijdens het aanrommelen”. Zowel in het leven als in de yogales.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Wat onze cursisten schrijven ...

  Info & voorwaarden

  Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
  Helmond Brouwhuis - Helmond Rijpelberg - Helmond Dierdonk

  Contact

  Bellen: ma-vrij van 11.00 - 18.00 uur

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


  © 2008 - 2024   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design - Inloggen