• Mindfulness
  • Ingetogenheid en seksuele energie (Brahmacharya)

Ingetogenheid en seksuele energie (Brahmacharya)

De vierde Yama, als onderdeel van het 8 voudige pad als ondersteuning voor spirituele groei is Brahmacharya. Het betekent kuisheid en beheersing van (seksuele) energie. Men gaat ervan uit dat deze beheersing zorgt voor het niet laten wegvloeien van kosmische energie. Ingetogenheid ( en zelfs celibaat) dus om energie te sparen. Tja.

Ik denk zelf juist dat seksuele energie een belangrijke energie is waar voldoende aandacht aan gegeven moet worden op een gezonde manier.  

Het is een belangrijk deel van een liefdesrelatie. Dit is dan ook de verantwoordelijkheid van beiden. Als iemand om een bepaalde reden (trauma , ziekte of anders) niet in staat is om op die manier te zorgen voor de ander, kan erotiek nog steeds aanwezig zijn. Niet iedereen heeft behoefte aan seks maar ik denk dat seksuele energie er mag zijn in vele vormen. Het kan ook een aanraking zijn, een fantasie, een chemie of pure liefdevolle lichamelijke aandacht. In de aanraking wordt men ten diepste aangeraakt. De ander zien. De ander toelaten. De ander erkennen in zijn of haar seksualiteit. 

Voor singles is seks iets wat vaak ontbreekt en daarom denk ik dat erotiek niet altijd een persé een liefdevolle manifestatie in een monogame relatie hoeft te zijn, maar het kan ook een vorm van genot, energie en zelfontdekking  zijn. En zolang dit met respect gebeurt, dan is dit volgens mij een gezonde manifestatie. 

Erotiek laat het vlammetje in je branden en geeft een gevoel van "leven". Daarom denk ik dat een respectvolle manifestatie van seksuele energie een essentieel onderdeel kan zijn voor de gezondheid. Het houd je in balans. 

Houd je daarbij de andere pijlers van de Yama's in ogenschouw, zoals geweldloosheid, eerlijk en "niet-stelen", dan draagt dit bij aan een harmonieus leven en een goede vitaliteit. Het laat de energie stromen, zorgt voor een goede hormoonbalans en geeft de mogelijkheid tot zelfontdekking, zelfontwikkeling en stimulering van eigen waarde. 

Het gevolg van geweldloosheid in een liefdevolle relatie waarin je elkaars behoeftes respecteert. Gezonde seksuele energie is het gevolg van "vrij zijn van hebzucht". Anders wordt het een jacht, een verslaving en is het per definitie niet meer gezond en in balans. Het is het gevolg van "de waarheid spreken". Het is namelijk een uiting van wie jij bent in al je kwetsbaarheid. Jezelf laten zien aan de ander. En als de ander dat niet veroordeeld is dat ook weer geweldloosheid. 

Seksuele energie is daarom denk ik de manifestatie van alle yama's en het hele yogapad: het laat zien hoe je over jezelf denkt. Het laat zien hoe jouw zelfbeeld is. En hoe jouw beeld van de wereld is.
Daarom denk ik dat Brahmachārya ook een pad is, wat op zichzelf staat. Een pad naar zelfliefde en zelfacceptatie. Voor loslaten en overgave. Voor vertrouwen.
Seksualitiet is daarom een spiegel en een leerschool.

Gezonde sekuele energie staat voor: zelfontwikkeling, grenzen aangeven, grenzen respecteren, grenzen aanvoelen, in contact staan met jezelf en de ander, verbinding, en je goed voelen. 
Voor plezier en leven!
Het staat voor: "je mag er zijn".

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Wat onze cursisten schrijven ...

Info & voorwaarden

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis - Helmond Rijpelberg - Helmond Dierdonk

Contact

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 18.00 uur

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


© 2008 - 2024   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design - Inloggen