• Zen
  • Niets doen

Niets doen

Niets Doen

Ik volg de loop van het water….
Ik zit stil, 
doe niets.
De lente komt
en het gras groeit vanzelf.

 

 

Op een dag maakten de wijsgeer Confucius en zijn volgelingen een wandeling langs een waterval die van honderd vijftig meter hoogte naar beneden stortte. Het schuim dreef over een afstand van zestig kilometer voort. Geen schildpad, vis of krokodil kon zich in de kolkende massa handhaven. 

Toen zag het gezelschap tot hun verbijstering een oude man rondzwemmen in het kolkende water Het kon niet anders of hij verkeerde in doodsnood. De wijsgeer stuurde zijn volgelingen er op af om hem te redden. Toen ze dichterbij kwamen, liep de man echter al weer zingend op de kant. Zijn haar hing los en hij genoot van de prachtige omgeving. 

Confucius sprak hem aan en zei: ‘Ik zag u voor een geest aan, maar nu zie ik dat u een mens bent. Mag ik vragen: hebt u soms een bijzondere truc om door dit woeste water te gaan?”

De man antwoordde: “Nee, een bijzondere kunstgreep heb ik niet. Maar op jeugdige leeftijd begon ik al te leren door dit water te gaan en toen ik opgroeide werd het mijn tweede natuur. Nu is de goede afloop zo zeker als het lot. Ik stap erin en ga met het water omlaag tot aan het middelpunt van de draaikolk. Ik kom weer boven als het water de andere kant uitdraait. Ik volg de loop van het water en doe niets uit mijzelf om er tegen in te gaan. 

Dat is de manier waarop ik er doorheen kom.”

Je mag zelf gaan nadenken over wat dit verhaal voor jou kan betekenen.

De vraag is of het een uitnodiging is om passief te zijn. Ik denk het niet. Niets doen is niet hetzelfde zijn als passief zijn.
Ook denk ik niet dat we nooit in het verzet mogen gaan. Waar het naar mijn idee over gaat is om het juiste te doen. Afgestemd zijn op wat de situatie van je vraagt. Soms is dat wel verzet. En soms niet. Soms is het beter om met de stroom mee te gaan. Omdat de stroom sterker is dan jij. 

Wat is voor jou nu het juiste om wel of niet te doen om weer op het droge te stappen? 

 

 

 

Uit: het geluk van Tao, verhalen en parabels uit China, Erich en leo Kaniok. 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Wat onze cursisten schrijven ...

Info & voorwaarden

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis - Helmond Rijpelberg - Helmond Dierdonk

Contact

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 18.00 uur

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


© 2008 - 2024   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design - Inloggen