Reinheid (saucha)

Op het achtvoudige pad van Yoga zijn we aangekomen bij de Niyama’s. De Niyama’s worden ook wel de interne Yama’s genoemd. Het zijn richtlijnen om jezelf met zorg te behandelen.

De Niyama’s worden ook wel de interne Yama’s genoemd.

Het zijn richtlijnen om jezelf met zorg te behandelen. Hiermee krijg je een nieuwe kijk op wie jij bent. Door zelfonderzoek en zelfinzicht ben je in staat om dingen te veranderen en zo jouw kans op geluk en tevredenheid te vergroten. De Yama's geven richting aan de vraag wat je als yoga-studerende niet zou moeten doen en de Niyama's aan de vraag wat je als yoga-studerende in je handelen juist wel zou moeten doen. Het goed zorgen voor jezelf is belangrijk, omdat je alleen dán alleen voor anderen kunt zorgen. Als je goed voor je lichaam zorgt, kost het minder moeite om dingen voor elkaar te krijgen.

DE EERSTE NIYAMA IS SAUHCA. DIT BETEKENT REINHEID OF ZUIVERHEID. REINHEID IN ALLE GEBIEDEN VAN JE LEVEN.

Uiteraard is reinheid van het lichaam van belang. Douchen en baden maken het lichaam aan de buitenkant schoon. De yogahoudingen en ademhaling doen dit voor het inwendige lichaam. Yogahoudingen stellen je in staat om je lichaam te zuiveren: spieren en organen worden van nieuw zuurstofrijk bloed voorzien. Dit versnelt de celvernieuwing. Pranayama (ademhaling) voorziet je longen van schone lucht en ‘zuivert’ de zenuwen (of brengt ze in ieder geval tot rust).
Ook het rein houden van jouw woon- en werkomgeving is van invloed op jouw gestel. Een schoon huis, een (eigen) yogamat, een schone yogaruimte, schone kleren Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Het geeft rust, helderheid, overzicht.

Maar ook is de inwendige reinheid van belang:door schoon en zuiver te eten stimuleer je je gezondheid.

MAAR ONDERSCHAT DE WERKING VAN NIET-ZUIVER VOEDSEL NIET OP JE GEEST!

En dan denken we aan te veel suiker, bewerkte producten, bio-industrie vlees, alcohol. De voeding zou simpel, voedzaam, sappig en rustgevend moeten zijn, volgens de yogagedachte. Je neemt alleen die voeding die je lichaam energie en harmonie brengt, ‘het zuiver houdt’. Hierbij bepaal je uiteraard zelf waar voor jou de grens ligt; niemand vraagt je om vegetariër te worden.

Naast reinheid van het lichaam is ook reinheid van het denken en het voelen van belang. Het uiten van een diepe emotie op een geweldloze manier is een manier om opgekropte gevoelens te zuiveren. Maak van je hart geen moordkuil. Ook het aanbieden van excuses is bevrijdend en zuiverend. Onderzoek wat je eerlijk voelt, (is het bv jaloezie? wrok?) en doe er iets mee. Blijf geweldlooos. Zo kun je meer vanuit essentie leven.

MAAR OOK: BLIJF ZUIVER IN JE WOORDEN EN GEDACHTEN.

Gebruik je woorden zorgvuldig, zodat het niemand schaadt. Ook jezelf niet. Schaadt niemand, ook jezelf niet, door kwade gedachten. Onderschat ook de gevolgen niet van “goed of kwaad spreken” niet. Een goede intentie is zuiver. En dat voelt goed.

Een mooie oefening deze maand lijkt me. Als je er serieus mee aan de slag gaat, dan ben ik benieuwd wat je na een maand kan bemerken bij jezelf en je omgeving.

"Het proces van Yoga is een geleidelijke schoonmaak van alle lagen van jezelf" Sri Swami Satchidananda

Marion Philippo en team Joy of Yoga

Inspiratie bron: geluk in 8 koppen thee van Irene van Gent. en Adempunt.nl

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Wat onze cursisten schrijven ...

Info & voorwaarden

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis - Helmond Rijpelberg - Helmond Dierdonk

Contact

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 18.00 uur

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


© 2008 - 2024   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design - Inloggen