• Tevredenheid (Santosha)

Tevredenheid (Santosha)

De tweede Niyama is Santosha. Dat staat voor het integreren van tevredenheid en dankbaarheid.Er staat zelfs geschreven dat Santosha een voorschrift is dat bijdraagt aan de mentale gezondheid. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Als tevredenheid een basis “staat van zijn”is, dan heb je rust. Het uitgangspunt hierbij is dat je echt geluk vindt als je tevreden bent met wie je nu bent en dankbaar voor wat je op dit moment hebt. Het betekent ook dat je tevreden bent met de minder leuke dingen in het leven. Alles in je leven gebeurt met een reden en vanuit de gedachte van santosha dien je daar tevreden mee en dankbaar voor te zijn. Dat klinkt mij wat minder makkelijk in de oren. Daar zou ik zelf dan nog veel oefening in nodig hebben. Maar ach, het leven is één groot oefenterrein.
Onze problemen ontstaan vaak wanneer we iets willen maar het niet kunnen krijgen. Maar wanneer je gelukkig wilt zijn is de uitdaging niet om altijd te krijgen wat je wilt, maar willen wat je al hebt.

“Had ik nou maar nét even iets meer geld, dan kon ik tenminste gelukkig zijn. Gedroeg mijn echtgenoot zich maar een keer wat anders / leuker, dan zal ik me absoluut beter voelen. Als ik met die iPhone / jas / yogamat over straat ga dan ben ik echt een gelukkiger mens.”

“Als het in de yogazaal nu net ietsje warmer / koeler / stiller / lichter / donkerder / met minder andere mensen was dan had ik een betere yoga practice.”

“Als de yogadocent nu net ietsje meer zou doen wat ik zou willen, dan heb ik een betere yogapractice”. ☺

Geluk ligt altijd nét om de hoek. Althans, zo lijkt het als je het laat afhangen van je verlangens. Als ik nou maar zou krijgen wat ik wil, of als de omstandigheid, persoon en situatie is zoals ik het wil, dan zal ik gelukkig zijn. Dat is de gedachte die veel mensen koesteren. Een gedachte die ervoor zorgt dat langdurig geluk altijd nét om de hoek ligt, en daar in de praktijk ook blijft liggen!

Het is zonde om te denken dat je pas gelukkig kunt zijn als een bepaald verlangen is vervuld. Stel je voor dat je je pas écht gelukkig zou kunnen voelen als je leven ‘af’ is. Als alles perfect is. Dan zou je nooit geluk kunnen ervaren. Alles is continue in verandering, alles komt en gaat, zelfs je meningen en ideeen. Je kunt alleen volledig tevreden zijn als je je hiervan bewust bent en dit accepteert.
Je put je ultieme levensgeluk niet uit nieuwe spullen of veranderende omstandigheden. Als dat is waar je al je hele leven zoekt dan zoek je op de verkeerde plek.
Voel je NU gelukkig en tevreden. Je kunt jezelf gelukkig en tevreden voelen zonder dat al je verlangens vervuld zijn. Je kunt gelukkig zijn terwijl je niet hebt wat je wilt.
Hoe? Simpel, door in te zien dat het imperfecte prachtig is, door in het hier en nu te leven, door te genieten van ieder moment en je constant dankbaar te voelen voor alle mooie dingen in je leven.
Geluk hoeft niet altijd nét om de hoek te liggen. Je kunt het altijd bij je hebben, oproepen wanneer je wilt, het constant delen met de mensen om je heen.

Dat is de uitleg van Santosha. Maar nu valt bij mij het volgende binnen.
Soms kan ontevredenheid ook iets positiefs teweeg brengen. Als ik niet tevreden ben over een bepaalde situatie, zowel privé als zakelijk, dan gebruik ik die ontevredenheid als motor om ergens verandering in te brengen.
Dat kan iedereen op financieel of relationeel vlak. Op het gebied van gezondheid, een andere baan, zelfs in de politiek. Zo kun je groeien en ontwikkelen. Als individu, als yogastudio, als land, of als de wereld. Zo zijn er veel mooie dingen bedacht en uitgevonden omdat er iemand niet tevreden was over de huidige situatie.

Zelfs tijdens mijn yogapractice KAN ontevredenheid wel eens iets goeds brengen waardoor ik weer een stap verder kan groeien. Ontevredenheid met blokkades bijvoorbeeld, kan ik gebruiken om diepgaand onderzoek te gaan doen, zowel op emotioneel gebied als op fysiek vlak. Door hierin te graven kan de blokkade zich misschien openen. Ik zeg met nadruk: KAN! Want als je iets wilt forceren, dan doe je jezelf vaak geweld aan. Acceptatie en tevredenheid zijn dan de krachtigste helende keuzes die er zijn. Moeilijk, waar ligt de scheidslijn tussen tevredenheid en “positieve” ontevredenheid? Ik weet het (nog) niet.Things to think about.
Wat ik wel weet, is dat een chronische ontevredenheid, een soort mopperend zeurend achtergrond programma wat altijd meedraait bij alles wat je doet, een hoop leed kan veroorzaken. Dat is er vaak onbewust. Het maakt dat je mondhoeken naar beneden groeien ☺. En dat je jezelf op die manier van een hoop rust en geluk onthoudt. Hoe zit het met jouw achtergrond programma? Is dat er één van tevredenheid?

Santosha op de yogamat: Laat het resultaat van je acties op de yogamat los. Wees blij en tevreden met wat je vandaag hebt gedaan. Proberen is genoeg. Je kunt er naar kijken, er van leren en weer doorgaan. Vergelijk jezelf niet met anderen die meer kunnen dan jij. Iedereen heeft zijn eigen issues en dingen om te leren. Wees tevreden met wat jouw lichaam wél kan.

“Many go fishing all their lives without knowing that it is not fish they are after.”
Henry David Thoreau

Tekst Marion Philippo

Inpiratiebronnen: Irene van Gent, Jelle Hermus

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Wat onze cursisten schrijven ...

Info & voorwaarden

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis - Helmond Rijpelberg - Helmond Dierdonk

Contact

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 18.00 uur

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


© 2008 - 2024   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design - Inloggen