• Twijfel

Twijfel

In voorgaande maanden hebben we nagedacht over waar jij yoga voor wilt inzetten.
Als je dat helder hebt, dan kun je die intentie neerzetten…je doel “afschieten” en dan weer loslaten en vertrouwen op het proces.
Toch is het yoga proces niet altijd een rechte lijn naar dat doel. Onderweg komen we van alles tegen.Afleiding

In de eeuwenoude geschriften van de Yoga (de Yoga sutra’s genaamd, te lezen in onze rustruimte op de boekenplank) staat: welke weg je ook verkiest als de jouwe, overal en bij iedereen kom je de verschijnselen tegen die je van het door jezelf gestelde doel willen afleiden. En altijd mag je proberen deze geestelijke afleidingsmanoevres te doorzien en te overwinnen. Heb je ze eenmaal transparant gemaakt, dan kun je door.
Er zijn officieel 9 afleidingsmanoevres. Één daarvan is twijfel.

Ontdek je eigen weg in yoga
“Klopt wel alles wat de yoga je beloofd?” “Is het wel goed wat ik voel”? “Hoor ik dit zo te ervaren?” “Doet Yoga wel wat?”
Je hoeft nooit iets klakkeloos van de docent aan te nemen. Er wordt in de yoga van je gevraagd ZELF te ervaren. Je mag zelf het pad bepalen. Je mag je eigen weg zoeken en gaan, niemand anders kan dit voor je uitstippelen. Het is voor jou een onbekend, ontgonnen terrein die je zelf mag invullen. Maar voor ons is JOUW ontgonnen terrein ook onbekend. Wij als docent kunnen de juiste oefeningen aanreiken, de juiste techniek, de juiste methode. Maar je mag er zelf je lering uitkiezen. Yoga is niet iets waar je in een uurtje even kunt ontsnappen uit het echte leven en je je even door iemand tot rust laat praten. De docent kan het niet voor jou fixen. Misschien ervaar je het wel eens zo, en dat is oké. Maar Yoga nodigt je uit om op zelfonderzoek uit te gaan. Om zelfinzicht te verkrijgen. Om daadwerkelijk te leren voelen. In je lijf. En daar mag je vertrouwen in jezelf voor ontwikkelen.

Twijfel steekt soms de kop op. Dat kan verschillende reden hebben. Soms is er pijn. Soms lijkt het dat je maar niet leniger wordt en wordt je ongeduldig. Soms lukt het wéken niet om te ontspannen. Soms is de situatie niet zoals jij zou willen op dat moment. Te druk naar je zin, de lamp is te fel, de buurman ademt te hard, je vind de mensen niet leuk. Vragen als: -wat levert het me op? -Zal dit me pijn doen? - steken de kop op als het moeilijk wordt. Vraag jezelf: waarom mag het niet moeilijk zijn? We verwachten misschien dat yoga direct voldoening geeft en rust. Maar buiten jezelf, in je omgeving naar rust zoeken werpt geen vruchten af op langere termijn.

Wat kunnen we doen als twijfel opdoemt?

Ieder moment is volledig en in zichzelf volmaakt, zoals het is. Als we dat zien, kunnen we wat er elk moment ook opkomt, laten zijn. Wat is er op dit ogenblik in jou? Geluk? Angst? Pijn? Ontmoediging? Onze oefening, is dat moment te zijn en te laten voor wat het is. Als je bang bent, wees dan gewoon bang en juist daardoor kan de angst rustig via de achterdeur verdwijnen. Als je verdrietig bent wees dan verdrietig. Als je onrustig bent, vecht er niet tegen. Wees onrustig en kijk eens waar je dat voelt in je lijf. Op welke specifieke plek? Is het je adem? Is het in je buik? 
Je goed voelen is oké. Je slecht voelen is oké. Als de dingen / oefeningen goed gaan is dat oké, als ze slecht gaan is dat oké. Als je in een flow gaat is het oké, als je worstelt en ploetert is dat oké.

Naar gelang deze oefening zich ontwikkelt, verschrompelen de irreële hoge verwachtingen ten aanzien van de gedachtes: “ik wil NU rust, ik wil het NU fijn hebben” langzaam en verwaaien ze als dorre bladeren.
Als de geest afdwaalt in twijfel, in te hoge verwachtingen, keer dan kalm terug naar het huidige moment.

Trust the proces
Je hoeft iets nooit te kunnen. Iets hoeft nooit te lukken. Je mag het altijd oefenen. Het oefenen is het doel. Daar kom je voor hier bij ons in de studio.
Je doet je best, en je laat het resultaat los.

Vertrouw op dit proces. Je doet het precies goed. Alles gaat precies zoals het hoort te gaan. Twijfel is een onderdeel van het proces.
Je komt precies de dingen tegen die ertoe doen en die jou de mogelijkheid geven om te groeien. You are exactly on the right track!

Tekst: Marion Philippo

Bronnen: De Yoga sutra's: zien door Yoga - Jogchum Dijkstra
Alle dagen zen - Joko Beck

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Wat onze cursisten schrijven ...

Info & voorwaarden

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis - Helmond Rijpelberg - Helmond Dierdonk

Contact

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 18.00 uur

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


© 2008 - 2023   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design - Inloggen