• Zen
  • Verandering

Verandering

Deze maand wil ik je uitnodigen om je gedachten eens te laten gaan over de volgende quote van Jack Kornfield: “Everything that has a beginning has an ending. Make your peace with that and all will be well.”

Je zou je aandacht deze maand eens kunnen brengen naar wat er werkelijk toe doet voor jou. Naar wat je dierbaar is en tegelijk de vergankelijkheid van dat alles erkennen. Pas wanneer we ons realiseren dat iets eindig is, beseffen we hoe dierbaar het ons is.

Het kan confronterend zijn om de vergankelijkheid te zien.

Maar die vergankelijkheid zien, zorgt er ook voor dat je voelt hoe waardevol en rijk iedere dag is.

Hoe bijzonder ieder mens en ieder moment in je leven is. Het kan je helpen om iedere dag te leven alsof het je laatste dag is. En in feite is dat ook zo. Deze dag kun je namelijk maar één keer leven. Deze dag is uniek. Je kunt hem niet herhalen of op nieuw doen. 

We hebben onze dagelijkse taken en gewoonten. Terugkerende dingen zorgen ervoor dat de glans en een beetje vanaf gaat. Dat ze minder opvallen. Dat dingen en mensen minder zichtbaar zijn. Ze horen er nu eenmaal bij. Totdat het ineens anders gaat of iemand iets anders doet dan we gewend zijn… Dan zien we het als het ware met nieuwe ogen. Daarom herinner je je ook vooral de momenten die eruit springen.

Je kunt ervoor zorgen dat je meer wakker bent (en blijft) voor de meer dagelijks terugkerende momenten. Dat de waarde ervan zichtbaarder voor je wordt. Door iets zo nu en dan anders te doen dan anders. Door je gewoontepatronen te doorbreken.

Alles verandert constant, in en om je heen. Het is goed om je dat te realiseren. Ieder seconde worden er cellen in je lichaam vernieuwd. Bloemen zet je in je vaas, maar ze verwelken. Haal na een aantal jaren een schilderij van de muur en je ziet kleurverschil. De weersomstandigheden tasten de verf op je kozijnen aan. Kinderen groeien op en komen ‘ineens’ met kleinkinderen thuis. Sommige veranderingen zijn heel zichtbaar. Je kunt dan niet anders dan het je aandacht geven. De meeste zijn echter geleidelijk. Maar ze zijn er wel degelijk.

Naast het beseffen dat alles een begin en een einde heeft, is het goed om te oefenen om hiermee vrede te hebben.

Temidden van verandering kalm kunnen blijven. Of zoals men soms zo mooi poëtisch kan zeggen: ‘Gelijkmoedig van geest zijn’.

Hoe vertalen we dit nu naar onze yoga practice?
Hoe kun je dit oefenen op je yogamatje?

Start met ten volle aanwezig zijn bij wat je doet terwijl je het doet.
Neem het begin en einde van iedere practice waar.
Of het begin en einde van een houding.
Van iedere ademteug. Van een inademing…

Deze maand geef ik je een drietal oefeningen mee.

Deze zullen er zeker voor zorgen dat je een verandering zult ervaren. Dat je je yoga practice anders zult beleven…


1. Plaats je matje op een andere plek in de studio. Vermijdt deze maand minimaal twee keer je vertrouwde plek in de ruimte. Ik hoor je denken… “Ja maar dat vind ik helemáál niet fijn!”… Echt, het duurt maar 75 minuten. Kijk of je vrede kunt hebben met deze verandering. Met dit onwennige gevoel.

2. Breng je aandacht een les lang eens vooral naar de sensaties die voelbaar zijn in je handpalmen of voetzolen. Tijdens je practice breng je gewoontegetrouw je aandacht in iedere houding naar vaste plaatsen in je lichaam. Bijvoorbeeld de plaats waar je je adem voelt. Nu breng je de aandacht een les lang steeds terug naar de sensaties in je handpalmen of voetzolen. Voor diegenen die Ashtanga beoefenen: je hebt steeds dezelfde sequence. Voor alle Yin en Hatha beoefenaars: je volgt lekker de stem van je docent. Het kan dan niet anders dan dat je (een deel van) je practice in de autopilot uitvoert. Verander je aandachtspunt en ontdek wat dit voor je verandert.

3. Doe je practice met je ogen dicht. Natuurlijk alleen op de momenten dat dit op een veilig manier kan, bij de asana die je doet. Hetzelfde als bij de vorige oefening… het geeft je een nieuw perspectief. Het maakt je wakkerder en alerter. Het laat je je yogabeoefening ervaren ‘door andere ogen’.

En wil je dit verder doorvoeren in je dagelijkse leven…
Doe dagelijkse dingen zo nu en dan anders dan je ze altijd doet.
Deel ook je ervaringen eens met ons in het gastenboek in de theeruimte.
Zodat je anderen inspireert en op ideeën brengt.

Ik wens je een inspirerend begin en eind van deze maand toe,
Astrid van Rens

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Wat onze cursisten schrijven ...

Info & voorwaarden

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis - Helmond Rijpelberg - Helmond Dierdonk

Contact

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 18.00 uur

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


© 2008 - 2024   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design - Inloggen