• Vrij zijn van bezitzucht. (Aparigraha)

Vrij zijn van bezitzucht. (Aparigraha)

De vijfde en laatste Yama van de 5 Yama’s (onderdeel van het 8 voudige pad van Yoga, reflectiemogeljkheden) is Aparigraha.
Dit betekent: geen-bezitterigheid.

In dit principe gaat het om een groter gevoel van heelheid, omdat dat een kleinere behoefte met zich meebrengt om te bezitten.Oftwel: hoe meer we innerlijk in balans zijn, hoe minder behoefte we hebben om ons bezit te vergroten, om spullen te vergaren of om de bankrekening te doen groeien. In ieder geval niet méér dan we nodig hebben.

Bij het kopen van spullen gaat het erom dat je bewust bent van of je iets koopt omdat je het echt nodig hebt of omdat je het gewoon wilt hebben. Hoe groter je behoefte aan kopen, spullen verzamelen, geld of ander materieel succes hoe meer je je kunt afvragen welke (innerlijke) leegte je wilt opvullen. Of is er een gevoel wat je niet wilt voelen? Of misschien een bepaalde angst voor een tekort aan iets of onveilig gevoel? En kun je dat tekort aanvullen met bezit?

Of kun je bedenken: waardoor kan ik me nog meer veilig of prettig voelen?

Vaak zit dat gevoel hem in heel andere dingen dan materiële zaken.
Maar ook kun je die heelheid juist bereiken door besluiten om simpeler te leven waardoor er meer tijd, rust en ruimte over is voor persoonlijke ontwikkeling, kennis opdoen of iets betekenen voor andere mensen. Of juist simpelweg even te zijn ipv doen en willen. En dát brent uiteindelijk duurzaam geluk. Geluk van binnen uit. Tevredenheid!
Maar ook al heb je niet veel uit te geven op het gebied van financieen en heb je hierin niet eens een keuze, toch kan bezitzucht ook jou treffen. Door bijvoorbeeld bezit te nemen van mensen. (partners, familie, of kinderen worden wel eens als een bezit gezien). Of bezit te nemen van de aarde (milieu vervuiling, de aarde is er voor mij). Van dieren (bioindustrie, dieren = eten = voor mij).
Ook gaat het om de bewustwording dat bezit eigenlijk niet bestaat, maar dat alles in bruikleen is.

Aparigraha op de yogamat.

In onze yogapractice gaat het erom om geen resultaat te willen “bezitten”. Niet hechten aan het resultaat dus. Wat betekent dat: “niet hechten?” In de Bhagavad Gita (hindoeistisch boek) staat:

"Let your concern be with action alone, and never with the fruits of action. Do not let the results of action be your motive, and do not be attached to inaction’.

Oftwel: Ben je teveel gericht op het (ontbreken van) resultaat? Vind je dat je elke keer beter moet worden? Of wil je steeds “beter” worden dan diegene die naast je staat / zit?
Doe je practice maar ga zonder verwachting je practice in. Wees ontvankelijk wat zich aandient. Vandaag. Wees in het moment aanwezig. Zonder oordeel. Maak je niet druk om een of ander resultaat. Doe wat je doet met aandacht. Zoals het is. En niet zoals het zou moeten zijn. Volgens jou.
Probeer ook niets te “fixen”. Ga eens op de mat staan met de intentie: Ik hoef me niet persé beter te voelen. Ik wil wél beter leren voelen. Jezelf toestaan om iets te voelen. Ook al is dat soms niet leuk, wat je voelt is wel de realiteit. Omarm die realiteit. Erken je werkelijke behoeftes. En laat de gedachte los : ik heb recht om me nu beter te voelen. Zie het “goed voelen” niet als een bezit.

Respecteer je behoeften. Herken jouw emoties. Accepteer ze, luister naar ze. Wees tevreden.
Practice for the love of practicing.

Hoe kun je “hebben” omzetten naar “zijn”?

Misschien kun jij zelf ook bedenken wat je nog meer kunt bezitten. Het is ons allemaal bekend. Niets menselijks is ons vreemd. Maar kun je soms proberen eens voorbij dat bezit kijken?
Mag je dan geen doel hebben? Jawel, maar het is een stuk interessanter om niet zozeer doelen te hebben op basis van materiele zaken, maar veel meer over hoe je je wilt voelen. Dus jouw acties in het leven zijn gericht op hoe je je wilt voelen, op loslaten ipv welke successen je wilt bereiken. Kom in actie. Vind hierin een balans. Te streng zijn voor jezelf is jezelf geweld aandoen. Te mild (laks) zijn voor jezelf (ach, het lukt niet, maakt niet uit) dat vergroot het risico op demotivatie.

Het gaat er niet om wat je hebt, maar wat je doet en hoe je je voelt. Dat is een mooie intentie voor het nieuwe jaar 2017. Hoe wil jij je voelen in 2017? En laten jouw acties zich daarop richten. Dat brengt duurzaam geluk.

Een tevreden nieuwjaar gewenst.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Wat onze cursisten schrijven ...

Info & voorwaarden

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis - Helmond Rijpelberg - Helmond Dierdonk

Contact

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 18.00 uur

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


© 2008 - 2024   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design - Inloggen