Waarde

Ik ben waardig.
Ons handelen en hoe we ons gedragen is beïnvloed door ons denken.

Ons denken is beïnvloed door al onze ervaringen, herinneringen en overtuigingen, maar ook door onze opvoeding en cultuur.

Uit de manier waarop jij handelt, kun je opmaken hoe je in het leven staat. Klinkt logisch. De manier waarop jij je boek weglegt, hoe (en wat) je kookt, hoe je afwast en natuurlijk de manier waarop jij je yogaoefeningen doet; het is allemaal een manifestatie van jouw intentie. Een manifestatie van hoe je over het leven denkt en dus ook hoe je over jezelf denkt.
Uit hoe jij “de dingen” behandelt kun je opmaken hoe je over jezelf denkt.

Denk eens over het volgende na. Hoe ziet jouw kledingkast eruit? Hoe behandel je je serviesgoed? Hoe denk je over al je materiële bezittingen? Hoe behandel je geleende spullen? En hoe behandel je überhaupt spullen van een ander? En wat zegt dat over jou? En over je gevoel van eigen waarde? (Bedoel je hier eigenwaarde? Of bedoel je alleen de waarde die jij aan dingen toekent?)

Dat alles met elkaar verbonden is, daar hebben we wel eens van gehoord. Maar hoe kun je dat zien?
Als we bijvoorbeeld een kledingstuk als “jeans” bekijken, dan hebben ontwerpers, kleermakers en verkopers allemaal een bijdrage geleverd aan de jeans die jij nu aan hebt. En zij niet alleen. Ook de mensen die de katoen verbouwden, plukten en verwerkten. Met welke intentie en in welke omstandigheid hebben die mensen gewerkt? De katoenplant is gegroeid door het water en de zon. Zonder zon en water had jij nu geen jeans aan. In de aarde van de katoenplantage leven beestjes , etc. Tot zover de tastbare verbondenheid.
En dan nu de niet-tastbare verbondenheid. Je jeans beantwoordt helemaal aan jouw wens, aan jouw verlangen om de jeans te willen hebben. Met welke intentie heb jij die jeans gekocht? Om er beter uit te zien? (Voor wie eigenlijk?) Of om gewoon “iets” aan je lijf te hebben?

De gevoelens van de gebruiker van èlk object, een boek, een jeans, een yogamat, een huis, èn de manier waarop de gebruiker het behandelt, bepaalt wat voor soort gevoel van lucht of gevoel van aura dit object heeft. (De Japanse term hiervoor is Kuki-Kan.)
Dit geldt voor alle dingen: jouw geest bepaalt de waarde van alles wat je bezit.
Hoe behandel je je kopje waar je net thee uit hebt gedronken? Hoe druk je daarmee jezelf uit?

Onze relatie met “de dingen” is er één van bespiegeling.
Uit de manier waarop jij handelt, bezit en béhandelt, spreekt welke waarde dingen voor jou hebben. En natuurlijk ook hoe jij jezelf láát behandelen(!)

Marie Kondo (Japanse opruimgoeroe) noemt in haar boeken de Japanse term “Yaoyorozu”, wat 800.000 Goden betekent. Alles, van de zee tot een kruiwagen en jouw huis en een katoenplukje, heeft een ziel.

Citaat Marie Kondo: “De geest die in materiële objecten huist, bestaat uit drie facetten:
1. de geest van het materiaal waar het van gemaakt is.
2. de geest van de persoon die het object gemaakt heeft.
3. de geest van de persoon die het gebruikt.
Vooral de geest van de maker heeft een bijzondere krachtige invloed op de geest van het object.”

Denk bijvoorbeeld aan het verschil van een massaproduct als “jeans” en een zelfgemaakt kommetje; een ware aandachtsoefening van een pottenbakker die speciale klei en speciale, zelfgemaakte, verf gebruikt en met al zijn liefde er 80 uur over doet om 1 uniek kommetje te maken. Dit kan voelbaar zijn. En ook jouw intentie geeft het object meer of minder waarde. En dat heeft alles te maken met jouw gevoel van eigenwaarde. Want jij BENT die jeans en jij BENT dat kommetje. Dat staat niet los van elkaar.

Nu hoeven we niet allemaal dure unieke dingen te kopen. Maar als je de spullen die je aanraakt met zorg en aandacht behandelt, wat doet dat met jouw gevoel van eigenwaarde? Ga eens bewust naar jouw diepe gevoel van binnen.
Wat doet het met JOU als je je kleding verfomfaaid in je kast propt? Wat doet het met jóu als je achteloos spullen koopt, gebruikt, laat verslonzen? Wat doet het met jóu als je zonder aandacht “de dingen” doet? Wat zegt de manier waarop jij dingen en mensen behandelt over jouw gevoel van eigenwaarde?

Door “de dingen” met waardigheid te behandelen, kun je misschien voelen dat jouw handelen en be-handelen er één is van eigenwaarde.
Jouw jeans en jij zijn één en verbonden met alles en iedereen. Jouw intentie om die jeans te kopen en hoe te behandelen, staat niet los van alle dingen en mensen die met die jeans te maken hebben.

De manier waarop jij de dingen behandelt, kan jouw gevoel van eigenwaarde vergroten. We kunnen het begrip “waarde” gaan verdiepen door er bewust mee aan de slag te gaan. Wat is JOUW gevoel van eigenwaarde? Wat is JOUW begrip van waarde? Hoe wil JIJ jezelf, de dingen, en de mensen om je heen meer WAARDE geven?

Ik zie dit tot uiting komen in bijvoorbeeld de manier waarop mensen de dekentjes en de kussens op de planken frommelen. Net yoga gedaan, je aandacht geoefend, en dan direct in je modus schieten die je gewend bent. Hop hop, tjop tjop, en weer door….
Oefen eens door jouw gevoel van EIGEN WAARDE UIT TE DRUKKEN op de manier waarop je je dekentje opvouwt. Of in ieder geval: laat het opvouwen van het dekentje JOUW WENS bevatten om jouw eigen waarde te vergroten.

De dingen met aandacht doen en behandelen is de weg naar een goed en gezond gevoel van eigenwaarde.
“Because you’re worth it” is zo’n gekke slogan nog niet ☺

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Wat onze cursisten schrijven ...

Info & voorwaarden

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis - Helmond Rijpelberg - Helmond Dierdonk

Contact

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 18.00 uur

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


© 2008 - 2024   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design - Inloggen