• Zelfreflectie. (Svadhyaya)

Zelfreflectie. (Svadhyaya)

De 4e Niyama van de 5 Niyama’s (onderdeel van het 8 voudige pad om tot zelfrealisatie te komen) is Svadhyaya. Dit betekent zelfstudie of zelfbeschouwing.Tijdens het beoefenen van yogahoudingen zijn we (als het goed is) bezig om onszelf te observeren. In ieder geval ons lichaam. Wat voel ik? Wat doe ik, wat zijn mijn bewegingspatronen?

In de yogatheorie gaan we ervan uit dat onze bewegingspatronen en lichamelijke blokkades vaak een gevolg zijn van onze denkpatronen, emoties en diepgewortelde (vaak beperkende) overtuigingen die reeds jaren in ons genesteld zijn. Lichaam en geest zijn één geheel.

OOK ONZE ADEMHALING IS ALS EEN BLAUWDRUK VAN ALLES WAT JE IN JE LEVEN HEBT ERVAREN EN VOORAL HOE JIJ JE VERHOUDT TOT DIE ERVARINGEN.
Deze gedrags-, denk- , adem - en bewegingspatronen (conditioneringen) noemen we samskara’s. Een persoonlijke impressie die we van de wereld en onszelf hebben (perceptie) en waardoor we op bepaalde dingen altijd op een bepaalde manier reageren en hoe we denken over onszelf.
Door yoga oefeningen te doen maak je ruimte in je fysieke lichaam. Via het fysieke lichaam maken we connectie met het energetische lichaam en kun je naar je geestelijke blokkades gaan.

YOGA (EN MEDITATIE) HELPT JE DUS OM JE LOS TE MAKEN VAN VASTE AUTOMATISCHE DENK- EN BEWEEGPATRONEN.
Je creëert dus meer bewustzijn over hoe je handelt en reageert in de wereld. Dit geeft vrijheid van handelen: Je hoeft niet altijd op dezelfde manier te reageren. Je hebt een keuze. Er is ruimte tussen de prikkel en jouw reactie en kunt hierdoor een bewuste keuze maken. Je bent in staat om gedachten en emoties te observeren en ze te onderbreken.
We zuiveren als het ware de samskara’s.

Yoga gaat dus verder als de les is afgelopen en je je mat oprolt. Yoga kun je altijd doen. Als je tijdens het aardappels schillen heel bewust en met aandacht de aardappels schilt, doe je eigenlijk ook yoga. Als je in de rij van de kassa je houding en ademhaling observeert, doe je ook yoga. En als je je eigen reacties op gebeurtenissen observeert dus ook!

Yoga is de oudste vorm van zelfontwikkeling.  Een studie over jezelf. Wie ben ik? Ben je eigenlijk wel de persoon die je denkt te zijn? Staat dat vast, onder het mom van “ik ben nou eenmaal zo” ? Nee hoor.
Het zelfbeeld is jouw eigen “ikje” wat je zelf (onbewust) gecreëerd hebt. Het is in de loop van je leven gecreëerd door jouw eigen reacties op alle dingen die je hebt meegemaakt en die tegen jou zijn gezegd. Interessant om over na te denken, toch?

Dit zelfbeeld wordt ook wel het ego genoemd. Het ego is niet iets waar we vanaf moeten. Het is ook niet iets negatiefs, iets wat niet mee mag doen. Met het ego manifesteer je jezelf in de wereld. Daar is niets mis mee. We hoeven het alleen maar transparant te maken!
Een diepgaande studie wat niet zo eenvoudig hier op een A-4rtje neer te zetten is.

INZICHT VAN BINNENUIT.
Wij, als leraar, kunnen jou kennis geven. Of je kunt boeken lezen over filosofie. Maar naast kennis van buiten is inzicht van binnen van belang. Door zelf ervaringen op te doen, door regelmatig yoga te beoefenen (Tapas! weet je nog? Deze twee gaan hand in hand samen), inzichten van binnen uit op te doen, kan er gedragsverandering plaatsvinden.
Inzichten ontstaan spontaan door hiervoor ontvankelijk te zijn. Door actief stil te “luisteren” naar je zelf. Door je aandacht naar binnen te brengen. 

“THE GREATEST TEACHER IS WITHIN YOU” -SRI DHARMA MITTRA -.
Probeer tijdens je yoga practice altijd actief te voelen wat je doet. Hoe het voelt. Is er spanning? Wees ontvankelijk aanwezig bij wat je aan het doen bent. Welke veranderingen vinden er plaats tijdens de (5) ademhalingen in een houding? Voelt de houding bij de eerste ademhaling hetzelfde als bij de laatste ademhaling? 
Wij kunnen jou de weg wijzen maar we kunnen je niet vertellen wat jij ziet of voelt. Daar ligt jouw aandeel. Daar zit jouw wijsheid en potentie tot bewustzijn en groei. Hier ligt de sleutel tot geluk.

Ook in het dagelijks leven kan dit contact met jezelf jouw helpen. Stel jezelf de vragen: “Wat voel ik als ik dit wel of niet doe of zeg? Of als dit of dat gebeurt? Waar in mijn lijf voel ik dit? In mijn maag? Rond mijn hartstreek? In mijn keel?”
Voel! Tussen denken en voelen zit een wezenlijk verschil.

Ook nodigen we je uit om deze maand je samskara’s te onderzoeken. Zijn dingen echt zoals jij denkt dat ze zijn? Is het waar wat je denkt over jezelf of over anderen of over een situatie? Of is het een diepgewortelde overtuiging?

“Go inside and listen to your body because your body will never lie to you. Your mind will play tricks, but the way you feel in your heart, in our guts, is the truth.” - Miguel Ruiz -

Marion Philippo en team Joy of Yoga

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Wat onze cursisten schrijven ...

Info & voorwaarden

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis - Helmond Rijpelberg - Helmond Dierdonk

Contact

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 18.00 uur

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


© 2008 - 2024   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design - Inloggen