Madeleine van den Hoek


  • Geeft les in:
  • Wordt blij van:
    Koken voor en eten met vrienden, wandelen in de natuur, een goed boek lezen met de hond op schoot, de kleine dingen in het leven
  • Haalt inspiratie uit:
    De natuur
Hoe was jou eerste kennismaking met yoga?

Mijn eerste kennismaking met yoga is van ruim 25 jaar geleden. Op aanraden van mijn broer ben ik hatha yoga gaan volgen, waarom, dat weet ik eigenlijk niet eens meer. De eerste les voelde onwennig, maar wel goed, dus volgden er meer. Natuurlijk is niet elke les hetzelfde en af en toe liep ik dan ook behoorlijk tegen mezelf aan. Het was dan af en toe ook echt een haat-liefde verhouding met yoga en ik ben er ook echt wel eens om gestopt. Maar dan na een tijdje kriebelde het toch weer en ging ik weer op zoek. Yoga laat me niet meer los.

Wat heb je het meest geleerd over jezelf door het beoefenen van yoga of meditatie?

Door de jaren heen heb ik les gehad van verschillende docenten en in verschillende stijlen. Geen twee docenten zijn hetzelfde en bij iedereen pik je wel iets waardevols op. Daarnaast heb ik ervaren dat elke stijl zo zijn eigen uitwerking op je heeft en soms beter of minder past in de levensfase of (gezondheids)situatie waar je in zit. Ik heb geleerd dat het voor mij belangrijk is met de seizoenen mee te gaan, met de natuur en mijn natuur en daar mijn yogabeoefening op aan te passen.

Hoe ziet jouw yoga practice er uit op dit moment?

In mijn dynacharya (ayurvedische dagelijkse routine) zit een stukje yoga, pranayama en meditatie. Het zorgt ervoor dat ik de dag gebalanceerd kan beginnen. Heb ik 's morgens minder tijd omdat vroeger de deur uit moet, dan verhuist er een stukje meditatie naar de avond. Heel fijn om de dag mee af te sluiten.
De yama's en niyama's neem ik zoveel mogelijk mee door de dag. Dat is voor mij yoga naast de mat. Verder probeer ik te luisteren naar mijn lichaam en probeer ik de dingen die ik doe mindful , dus met aandacht, te doen. Tja, en dat lukt de ene dag beter dan de andere. ;-)

Wat is op dit moment de grootste oefening / uitdaging / moeilijkheid voor jou?

Mijn uitdaging is en blijft balans, ik vind veel dingen leuk en wil er ook "alles" van weten. Door telkens terug naar de basis te gaan en te voelen, daar elke dag even tijd voor te nemen, houd ik focus.

Wat vind je het belangrijkste om aan je cursisten mee te geven? Welke basistip wil je cursisten altijd meegeven?

Heb respect voor je eigen lijf, je eigen anatomie. Zorg daar goed voor, je moet er je leven lang mee doen. Adem en neem op tijd je rust. Dat is belangrijk. Zowel op de mat als daarbuiten. Luister naar de signalen van je lichaam, het wil je iets vertellen. Het is jouw verhaal!

Wat is jouw drijfveer om yogales te geven?

Ik wil heel graag kennis en ervaring delen. Niet omdat ik het beter zou weten, maar om jou te helpen op je ontdekkingsreis door het leven. Je door middel van yoga te laten ervaren wat jou dat kan brengen. Niet alleen op de mat, maar ook als je op je bureaustoel zit: even lekker strekken in een ondersteunde achteroverbuiging, met dank aan de rugleuning, als je voor het verkeerslicht wacht of bij de kassa; even heel bewust met de aandacht naar de ademhaling, en op moeilijkere momenten in het leven: compassie, vertrouwen en overgave oefenen.

Of misschien wil je iets vertellen over wat ayurveda betekent en hoe je dat samenvoegt met yoga.

Naast yogadocent ben ik ayurvedisch practitioner. Ayurveda wordt wel eens de zusterwetenschap van Yoga genoemd en beiden komen voort vanuit de Veda's. Het is zowel een leefwijze als een gezondheidssysteem dat al ruim 5000 jaar bestaat en zijn oorsprong vindt in India. Het gaat uit van de wetten van de natuur, en van het gegeven dat  alles met elkaar verbonden is. Het is een allesomvattend systeem dat kijkt naar lichaam, geest en ziel. Het is een systeem dat vooral uitgaat van gezond blijven en dus van preventie.

Naast voeding, leefstijl, geneeskrachtige kruiden en o.a. massage maakt ayurveda ook gebruik van yoga ter bevordering of herstel van gezondheid en voor zelfontwikkeling. In de dynacharya (de dagelijkse routine) zit dan ook een stukje yoga, pranayama en meditatie.

Yogaoefeningen en beoefening wordt individueel aangepast door te kijken naar jouw unieke persoon, eventuele onbalans en de seizoenen.. Zo mag een beweeglijk "vata"type in de practice wat meer de nadruk leggen op vertraging en verstilling, een gedreven "pitta"type zelfcompassie oefenen en een stevig "kapha" type juist wat meer op zoek naar de dynamiek.

En als het zo te pas komt in de les dan dwarrelt ook wel eens lekkere praktische ayurvedische informatie door, bijvoorbeeld als iemand in de herfst verkouden is welke pranayama dan handig kan zijn ter ondersteuning of welke simpele kop kruidenthee.


Contact

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

06 - 29 59 37 11
Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur

Email:  

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur
Bel ons

Gelieve niet communiceren via whatsapp of sms.
Mail ons

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

© 2008 - 2019   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design
Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.