Wat is Meditatie - maart 2019

Wist je dat de yogahoudingen die je doet in de les eigenlijk van oorsprong zijn ontworpen ter voorbereiding om lang in een meditatie houding te zitten? Zodat we met een soepel lijf in die meditatie houding minder ongemak ervaren?
Wat?? Dus met al die kronkels en uitdagingen zijn we slechts aan het voorbereiden?

Yep. Maar: gelukkig zijn we tijdens deze voorbereiding in de houdingen volop aan het profiteren van de voordelen en effecten die die houdingen met zich meebrengen: vitaliteit, kracht, lenigheid, lichaamsbewustzijn en doorstroming van energie. ( pfff gelukkig )

In de Yoga sutra’s wordt beschreven wat Yoga is. De Yoga sutra’s is een eeuwenoud boekwerk over de uitleg wat yoga is en hoe de geest werkt. En daar wordt slechts 1 zin gerept over lichamelijke houdingen. (Deze moet stabiel zijn, punt, dat was het.)
De rest gaat alleen maar over meditatie, over de werking van de geest en hoe we onze geest kunnen “verlichten”. Ook in andere spirituele tradities zoals bijvoorbeeld het boedhisme is meditatie de praktijk-kant van het geheel. Op het 8 voudige pad ( deze 8 stappen kun je lezen in de gang) is meditatie een essentiele stap naar de staat van verlichting. De ervaring van éénzijn met alles. De staat van Yoga is dus Meditatie.

Goed, meditatie dus. Wat is meditatie?
Om te beginnen: wat is meditatie niet?
Mediteren kan op vele manieren. Echter: met een koptelefoontje op bed liggen en vervolgens heeeeel ontspannen een beetje indutten op de ruisende zee en een zalvende stem is GEEN mediteren. "T is misschien wel ontspannend, maar dat is wat anders. Of meegenomen worden met fijne muziek waarin je lekker wegdroomt of visualiseert is GEEN meditatie. In trance raken is ook GEEN meditatie. En meditatie is ook NIET: stoppen met denken. Of positief denken. Of pure ontspanning. 

Wat is het dan wel?
Het is aandacht hebben voor het denken, wat de inhoud ook is. Er wordt geen bepaalde inhoud gezocht.
Meditatie is wat voortvloeit uit concentratie. Dit wordt Dhyana genoemd. Concentratie is een open aandacht brengen naar 1 punt (bijvoorbeeld ademhaling) en elke keer als je mind gedachtes produceert, kies je ervoor om niet mee te gaan in het verhaal van die gedachtes maar breng je je aandacht weer terug naar dat ene punt. Je oefent om afstand te creëren tussen jou (bewustzijn) en het denkwerk wat altijd in je hoofd plaatsvindt. Het haalt je uit het conventionele, rationele denken. Het denken ( met alle overuigingen en conditioneringen van dien) wat jou vaak juist belemmert in het dagelijks leven om in verbinding te staan met jezelf en de wereld. 

Mediteren is dus hele bewuste aandacht. Voelen. Maar níet benoemen wat je voelt. Want: als we benoemen wat we voelen, is dat woord alweer een concept. Een verhaal met een bepaalde perceptie van jou op dat woord. ( het denken dus)
Dus: wat vind er fysiek plaats? Hoge adem? Knoop in de buik? Gespannen middenrif? En ga daar naartoe met je aandacht. Zonder het te willen veranderen. Meditatie is doen, zonder te doen.

Observatie zonder interpretatie. 

Helder voelen stelt je in staat om bewust te ervaren: wanneer begin ik met interpreteren? Stil actief zitten zonder te reageren. Ook de dagelijkse dingen met aandacht doen is een vorm én het resultaat van meditatie.

In meditatie train je dus jouw vermogen om je geest te openen en bewust te worden wat er in je speelt.
Je gaat het contact aan met jezelf en wat er speelt op dat moment. In langdurige stilte van meditatie wordt steeds duidelijker wat je denkt, voelt en wilt. Maar meest helder wordt dat ‘je gewoon bent’. Ook treedt compassie als vanzelf naar boven.

Meningen, emoties en (niet) willen is aan de orde van de dag. Het lijkt bijna wel alsof we er aan verslaafd zijn. Voelen is anders. Het fysieke voelen, brengt je altijd naar het hier en nu en in je lijf. Het is dus het aankijken van de naakte realiteit die zich nu op dit moment voordoet zonder mening, emoties en verlangens.
Zonder te reageren op het stemmetje "ik wil het wel, ik wil het niet". 


Marion Philippo en team Joy of Yoga

Contact

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

06 - 29 59 37 11
Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur

Email:  

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur
Bel ons

Gelieve niet communiceren via whatsapp of sms.
Mail ons

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk

© 2008 - 2019   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design
Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.