Zen verrijkt

Wat is zen?

Zen is geen methode en geen systeem.
Zen is geen formule en kent geen dogma's. 
Zen is geen manier om gericht je doel te behalen en effectiever te kunnen successen.
Zen is geen weg met gradaties.

Wat is Zen dan wel?
Zen is zijn. Zen is voelen. Zen is het leven zelf. Alles inclusief. Niets is uitgesloten.
En zonder iets te verwachten, kan zich iets gaan ontvouwen. Weten wie je bent en wat je voelt. Met de stroom meegaan en doen wat je moet doen. Met aandacht.

En dat geeft rust. Veel innerlijke rust. Zen brengt eenvoud en rust in je leven.

Een aantal voordelen weten?
Ondanks dat Zen niet doelgericht is ervaren onze cursisten de volgende effecten.
Onze cursisten melden na een aantal weken dagelijks mediteren dat ze beter slapen, zich beter kunnen concentreren en minder stress ervaren. Ook is de ademhaling rustiger. Na een aantal maanden melden ze beter om te kunnen gaan met onzekere situaties en ervaren sommigen minder angst en depressie. Ook een betere connectie met zichzelf en het maken van betere keuzes wordt vaak genoemd.

WAT IS ZENMEDITATIE?

Wij gebruiken de Zen meditatie techniek om inzichten op te doen in je denk-en handel patronen. Door deze transparant te maken, kun je zuiverder en helderder handelen, beter afgestemd op wat de situatie van je vraagt. 

Meditatie is dus een actieve en lerende methode om meer rust te verkrijgen. Je doet blijvende inzichten op die je denken en dus je leven meer kwaliteit geven.

De beginnerscursus

Dagelijks mediteren

Lesinhoud

We beginnen met de juiste houding om te mediteren. Een houding die bij jouw past. Er wordt aandacht besteed aan persoonlijke leerdoelen en we gaan leren om een dagelijkse zenmeditatie beoefening te ontwikkelen vanuit een intrinsieke motivatie. 

Het belangrijkste van de introductiecursus zenmeditatie is dat je goed leert mediteren, zodat je in de meditatie, in jezelf rust kunt vinden en deze innerlijke rust kunt toepassen in je dagelijkse leven.

Ook ga je ontdekken hoe gedachten en gevoelens invloed uit kunnen oefenen op je leven en krijg je handvatten aangereikt om daarmee om te gaan zodat we meer innerlijke rust en stabiliteit kunnen ontwikkelen. Samen kijken we ook naar wat het woord ‘ego’ betekent en hoe ons idee over ons zelf invloed heeft in je dagelijkse leven.

Onderwerpen die worden uitgediept zijn oa: Adem, de leer van zen, de hartsutra, compassie, het 'ego", aandacht en afleiding, projectie en selectieve perceptie en koan. Je leert hoe zenmeditatie je kan helpen om meer zelfinzicht en rust te verkrijgen. Hoe vereenvoudig je het maken van keuzes in je leven en hoe leer je meer aandacht te geven aan zaken die jij belangrijk vindt.

In het eerste deel van de les is er veel ruimte om samen een gesprek te hebben over het onderwerp en daar vragen over te stellen, in het tweede deel van de les ligt de nadruk op het mediteren zelf.

De vaste lesopbouw tijdens een zen meditatieles  heeft een authentieke structuur:

  • themabespreking
  • zazen
  • kinhin (loopmeditatie)
  • zazen
  • theeritueel
  • afsluiting.
  • Tijdens de 2e zazen ronde is er Daisan ( persoonlijk onderhoud).

Er wordt aan je gevraagd om zelf dagelijks te mediteren. We beginnen met 10 minuten en we proberen dat op te bouwen bouwen naar 2 x 20 minuten per dag.

 

De meesten cursisten willen leren mediteren omdat ze meer rust willen in hun leven. Veel onderwerpen die we in de inleidingen bespreken hebben dan ook als onderliggend doel je meer inzicht te geven in hoe je meer rust kunt vinden in jezelf en hoe zenmeditatie daar voor jou een bijdrage aan kan leveren.

De goede mix tussen enerzijds het opdoen van nieuwe kennis en inzichten en anderzijds het opdoen van nieuwe ervaringen, zorgt ervoor dat deelnemers aan de introductiecursus de cursus als heel leerzaam en inspirerend ervaren.

Het belangrijkste aspecten van de meditatiecursus is dat je de meditatie en de rust die dat geeft, leert in te passen in je leven. Dan pluk je er echt de vruchten van. Dit leer je vooral door ook regelmatig thuis te oefenen en daarbij zijn de wekelijkse lessen, de ervaring van de leraar en de uitwisseling van ervaringen met je cursusgenoten een bron van inspiratie.

Cursus data

Beginnerscursus
Zaterdag 12 september t/m 5 december 
Tijd: 11.00 - 12.45 uur
Investering:
De cursus kost € 175,-

Inschrijven

Zen is Life, all of it. Nothing excluded

AEZUMI ROSHI

Wie is de zenlerares?

Ik ben Marion Philippo.
Ik voel een grote drive tot zelfontwikkeling en ik stel graag vragen. Ik heb een sterke drang naar vrijheid, maar besef dat vrijheid niet is wat het lijkt. Ik deins er niet voor terug om ongemak en discomfort op te zoeken, maar ik maak het mezelf óók graag makkelijk. Ik vind het leuk om in de krochten van de geest te duiken, maar je maakt me ook snel aan het lachen met de grootste onzin. 

Mijn drijfveer om de schoonheid van zen en de waarde van meditatie met jou te delen is de totale vitaliteit die het kan geven. Ik ben sinds 2009 yogadocente. En ik ben sinds 2016 zenleraar in opleiding en ik blijf in opleiding. 

De grootste schat die zenmeditatie me heeft gegeven is dat ik nergens hoef in te passen. En jij dus ook niet. Dat alle vaststaande ideeen over onszelf, over anderen en de wereld telkens mogen worden herzien. Niets is in beton gegoten en dat inzicht geeft ruimte. 
Dagelijks mediteren geeft me houvast in het feit dat er geen houvast is. 

Contact

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

06 - 29 59 37 11
Bellen: ma-vrij van 11.00 - 18.00 uur

Email:  

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis - Helmond Rijpelberg - Helmond Dierdonk

Joy of Yoga
Oude Liesselseweg 16
5751 WP Deurne - Nederland

Bellen: ma-vrij van 11.00 - 19.00 uur

Bel ons

Gelieve niet communiceren via whatsapp of sms.

Mail ons

Onze yogastudio is 10 -12 minuten rijden vanaf:
Helmond Brouwhuis
Helmond Rijpelberg
Helmond Dierdonk


© 2008 - 2020   Joy of Yoga - Alle rechten voorbehouden | Website: Van Dongen Design - Inloggen
Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.